Након осам година закључен стечај Е-РАОП-а

05.07.2022. 18:36
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Закључен је стечајни поступак над предузећем "Енергоинвест Расклопна опрема" а.д. Источно Сарајево (Е-РАОП).

У рјешењу о закључењу стечаја из 4. јула ове године Окружни привредни суд у Источном Сарајеву нагласио је да су стечени законски услови за закључење  овог  стечајног  поступка.  

- Даје се овлаштење стечајном управитељу Влади Симовићу из Фоче да након закључења стечајног поступка у судском регистру овог суда региструје стечајну масу - наводи се између осталог у рјешењу Основног привредног суда, одакле су нагласили да се неће гасити жиро рачун стечајног дужника, те да ће стечајни управник у име стечајне масе располагати новчаним средствима на рачуну.

Владе Симовић, стечајни управник Е-РАОП-а, у разговору за "Независне новине" подсјетио је да приликом покретања стечаја Е-РАОП-а није затечена никаква имовина, јер је она још раније продата, те да су дугови у том тренутку, као и сада, огромни и да су током претходних година успјели да наплате одређена средства по основу датих кредита радницима и одређених потраживања.

- Око 13,5 милиона је био општи исплатни ред, ту се нису повјериоци могли намирити ништа, а виши исплатни ред је био преко 500.000 КМ. Ту смо намирили око 30 одсто намијењених средстава, односно око 110.000 КМ, од могућих 390.000 КМ. На том вишем исплатном реду је 158 радника - каже Симовић.

У образложењу Окружног привредног суда од прије неколико дана наводи се да намирење по главној диоби износи 47.400 КМ, а остатак дуга  износи 363.400 КМ.

Симовић наглашава да је у овом тренутку опција за отплату дуговања управни спор који "Е-РАОП" води против Владе РС и Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС пред Врховним судом, подсјетивши да је спор покренут јер су сматрали да је имовина предузећа продата по вишеструко нижој вриједности.

- Каква ће бити судбина до краја тог спора видјећемо. Ако би се могла нека друга средства послије управног спора намирити, али то јако мало очекујем, онда би се могло нешто дјелимично мало намирити око општег исплатног реда - наглашава Симовић.

Стечај у Е-РАОП-у отворен је прије осам година, тачније 30. маја 2014. године, и то на захтјев предузећа "Водовод и канализација" из Источног Сарајева због дуга од око 214.000 КМ. Већ тада овај бивши привредни гигант није имао никакву покретну нити непокретну имовину, јер је она у јануару 2013. блокирана од стране Пореске управе Републике Српске. Тада је покретна имовина процијењена на око осам милиона КМ, након чега је уступљена Влади РС. Некретнине Е-РАОП-а тада су процијењене на 23 милиона КМ, а продате су за 7,65 милиона КМ.

Е-РАОП су купили руски инвеститори путем извршног поступка 2013. године и одмах су за те потребе основали фирму "Електроинжењеринг" са сједиштем у Бањалуци. Фирма је повјерена браћи Кесеровић, Милану и Марију, који је био и зет бившег министра индустрије, енергетике и рударства РС Жељка Ковачевића. Али ни то није било од помоћи овој компанији, која је наставила да гомила дуговања. Прије неколико година је откривено да су све машине и пратећа опрема отуђени из предузећа, а док је руководство "Електроинжењеринга" одбијало покретање стечаја, Окружни привредни суд у Бањалуци је 2019. године чак донио и рјешење о одређивању мјере обезбјеђења, којом се наређује општа забрана располагања имовином стечајном дужнику "Електроинжењеринг", а сва овлаштења у вези са управљањем и располагањем имовином фирме прешла су на привременог стечајног управника. Посљедњи ударац Е-РАОП доживио је у августу 2019. године, када је огроман пожар захватио радни погон овог некадашњег гиганта, а према истрази МУП-а РС, пожар није био подметнут.

 

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Akcija reakcija 05.07.2022. 18:46
    Evo prilike za novi stambeni kompleks, potražnja svakako ne opada, bolje praviti zgrade nego transformatore
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    22h 58m
    0
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    23h 16m
    5
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    23h 52m
    9
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    20h 47m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    19h 49m
    0