Намирнице које ће допринијети бржем опоравку ваших плућа

24.02.2022. 09:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Плућа и јетра заиста заслужују посебну пажњу јер су највећи чистачи организма. Међу бројним функцијама јетре јесте и та да она прочишћава крв, а плућа узимају кисеоник, притом филтрирајући токсине из ваздуха и даље, избацују штетни угљен диоксид из организма.

Одржавајући здравље јетре и плућа, ћелије и ткива у нашем организму задовољићемо здравом крвљу, која је богата кисеоником.

За квалитетан рад и добру функцију јетре и плућа изузетно је битна и храна коју конзумирате.

У наставку представљамо намирнице које ће допринијети потпуној детоксикацији плућа и јетре.

Зелено лиснато поврће

Ова врста поврћа је прије свега позната по густини витамина - витамини А, Ц, К, фолна киселина. Витамин А је неопходан за здравље важе коже и очију, витамин Ц је један од најјачих антиоксиданаса икада, а витамин К је неопходан за згрушавање крви. Фолна киселина је један од Б витамина и један од најважнијих улога јој је обнаваљање крвних елемената. Калцијум и гвожђе и магнезијум су присутни у свом зеленом лиснатом поврћу.

Шпинат, салата, купус, млади лук, кељ и коријандар најбољи су избор лиснатог поврћа за чишћење организма. Можете их јести сирове, бланширане или у облику смутија.

Захваљујући садржају калијума и магнезијума ово поврће унапређује здравље плућа. Будући да зелено лиснато поврће обилује хлорофилом, оно потпомаже чишћење организма од тешких метала.

Јабуке

Ово воће обилује пектином, витаминима и флавоноидима, који у великој мјери доприносе чишћењу јетре. Флавоноиди и антиоксиданси чувају здравље плућа и читавог респираторног система.

Редовно конзумирање јабуке сваког дана, послије доручка и после ручка, ријешиће проблеме са гихтом, реумом, артритисом, код проблема и обољења јетре и бубрега, код закрчења крвних судова, за чишћење крви и масноћа у њој као и код третирања екцема.

Метода с јабукама позитивно ће утицати на ваш нервни систем, а што је посебно занимљиво у новије вријеме, на убрзање метаболизма и губитак вишка килограма.

Коментари 0
Повезане вијести
Пет "нездравих" намирница које би требало да једете чешће Пет "нездравих" намирница које би требало да једете чешће
Храна у Српској скупља за 20 одсто, дупло више него у ЕУ Храна у Српској скупља за 20 одсто, дупло више него у ЕУ
Намирнице које можете јести пред спавање, а да вам не праве проблем Намирнице које можете јести пред спавање, а да вам не праве проблем
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  15h 34m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  15h 18m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  14h 38m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  14h 14m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  10h 34m
  3