Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка

30.01.2024. 09:10
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Жалбе због процедура запошљавања, али и повреда радничких права у институцијама на нивоу БиХ све су учесталије, а само лани надлежни су запримили на десетине приговора више него годину раније.

У извјештају Одбора за жалбе Савјета министара БиХ за прошлу годину наведено је да су укупно запримили 136 жалби, што је за чак 52 више него годину раније.

Приговори који су стизали на адресу надлежног одбора односили су се на конкурсне процедуре, затим повреду радничких права, али су поступали и код дисциплинских поступака, те захтјева за идузеће комисије или члана комисије за избор државних службеника.

- Највећи број жалби у 2023. години запримљен је у области конкурсне процедуре, и то 60 укупно. Те жалбе односиле су се углавном на одбачене пријаве на расписане конкурсе за запошљавање, резултате стручног испита, али и регуларност комплетних конкурсних процедура - наведено је у извјештају Одбора за жалбе.

Када је ријеч о радним односима, надлежни су у 2023. запримили 58 жалби, а оне су се углавном односиле на примједбе запослених као што су интерни премјештаји, повлачења са рада из дипломатско-конзуларних представништава БиХ, престанак радног односа, али и износ накнаде.

- Укупно десет жалби изјављено је на преузете и пропуштене радње (ћутање управе) институција у току 2023. године, док је из области дисциплинских поступака запримљено шест жалби. Такође, добили смо и два захтјева за изузеће комисије или члана комисије за избор државног службеника - наведено је у извјештају Одбора за жалбе за 2023. годину.

Њихове одлуке, као другостепеног органа коначне су у управном поступку и подлијежу једино преиспитивању пред Судом БиХ, односно по тужбама незадовољних страна.

И у Самосталном синдикату државних службеника и запослених у институцијама БиХ наводе да је низу нерегуларности, како о питању конкурсних процедура, тако и повреда радничних права, тешко стати у крај.

- Настојимо већ дуже да будемо заступљени приликом сваког расписаног јавног позива при запошљавању у институцијама БиХ. Вјерујем да ћемо на крају и истрајати у томе. Немамо доказе да ли има одређених дискриминација, али док се људи жале, како на процедуре запошљавања, тако и на радничка права, вјероватно надлежни и крше прописе. Тешко је то све доказати, посебно у конкурсној процедури, али вјерујем да ћемо и тим незаконитостима стати у крај - казао је “Гласу” предсједник Самосталног синдиката државних службеника и запослених у институцијама БиХ Раденко Марковић.

Вјерује да ће многе злоупотребе у институцијама БиХ отићи у историју када буде донесен колективни уговор на нивоу заједничких институција.

- Савјет министара је именовао комисију за преговоре о питању закључивања колективног уговора. То ће, по свему судећи, бити историјски подухват јер ми 30 година немамо колективни уговор на нивоу заједничких институција. Његовим потписивањем ствари ћемо окренути набоље - поручио је Мирковић који вјерује да би потписивање колективног уговора на нивоу БиХ требало до услиједи на јесен ове године.

Представници невладиног сектора до сада су више пута упозоравали на нетранспарентно запошљавање у јавном сектору на нивоу БиХ јер су, како наводе, конкурси углавном намјештени и служе за ухљебљавање подобних страначких кадрова.

Судске одлуке

На адресу Одбора за жалбе Савјета министара БиХ у прошлој години из Суда БиХ достављена су 43 предмета.

- У 22 случаја тужба је одбијена, док је у четири одбачена. У два предмета спор је обустављен, а у 15 предмета тужба је усвојена. Спорови пред Судом БиХ трају често дуже од годину дана, тако да је тешко сачинити извјештај о управним споровима и пратити их у оквиру једне календарске године - стоји у извјештају Одбора за жалбе.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
За сутра заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За сутра заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    14h 2m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 16m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    14h 8m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    16h 33m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    4h 57m
    0