Напад на српске положаје у јуну 1992.

10.06.2020. 09:36
0
ИЗВОР: citajfilter.com

Почетком јуна Територијална одбрана БиХ у садејству са јединицама МУП- а, покреће војну операцију кодног имена Љето-92. Циљ операције био је разбијање српске територије на сљедећим правцима зоне одговорности Сарајевско-романијског корпуса: Бреза, Високо- Вратница, Добрањско брдо, Вишеград; Кисељак-Хан Плоча, Кобиљача, Орлић-Жуч; Требевић-Златиште-Видиковац-Брус; Храсно брдо- Врбовска, Миликладска, Загорска; Добриња- Мојмило; Игман- Хаџићи;

Дакле, непријатељске снаге су напале све важније положаје СРК, а напад је почео 6. јуна у раним јутарњим сатима гранатирањем српских положаја: Борије, Биоско, Мрковићи, Враца, Храсно брдо, Грбавица и Лукавица. Пјешадијски напад је кренуо из правца Брезе и Високог, те Кисељака вежући наше снаге на вањском дијелу фронта. Општи напад из Сарајева кренуо је 8. јуна и то на правцима Храсно брдо- Враца- Грбавица; Требевић- Златиште- Брус; Игман – Хаџићи и Орлић-Жуч.

Непријатељ је највише успјеха имао у нападу на Жуч и коту Орлић, коју наше снаге нису успјеле вратити под своју контролу. Жестока битка вођена је на Требевићу, гдје је била пресјечена путна комуникација Лукавица-Пале, али у жестоком одговору наше војске у контра-офанзиви су враћени сви изгубљени положаји и још поправљени према напријед. Велике борбе су се водиле и на Храсно брду, гдје је нападала специјална јединица МУП-а БиХ, а на том задатку погинуо је један од њихових командира Винко Шамарлић. Борци из Миликладске, Врбовске и Загорске улице су успјели сачувати своје положаје.

Ни на осталим правцима напада непријатељ није имао успјеха. Непријатељске снаге су доживиле дебакл у овој операцији. Из строја је избачено око 1000 војника, од тога око 200 погинулих и око 800 рањених. Животе за одбрану Српског Сарајева положило је око 50 бораца тадашње Војске Српске Републике БиХ.

 

Аутор: Драган Пјевић

Коментари 0
Повезане вијести
Сарајево данас најхладнији главни град у Европи Сарајево данас најхладнији главни град у Европи
У Српској почиње исплата пензија за јун У Српској почиње исплата пензија за јун
Превазиђени многи температурни максимуми за јун Превазиђени многи температурни максимуми за јун
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    8h 33m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    4h 30m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    10h 37m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    23h 13m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    7h 51m
    0