Napad na srpske položaje u junu 1992.

10.06.2020. 09:36
0
IZVOR: citajfilter.com

Početkom juna Teritorijalna odbrana BiH u sadejstvu sa jedinicama MUP- a, pokreće vojnu operaciju kodnog imena Ljeto-92. Cilj operacije bio je razbijanje srpske teritorije na sljedećim pravcima zone odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa: Breza, Visoko- Vratnica, Dobranjsko brdo, Višegrad; Kiseljak-Han Ploča, Kobiljača, Orlić-Žuč; Trebević-Zlatište-Vidikovac-Brus; Hrasno brdo- Vrbovska, Milikladska, Zagorska; Dobrinja- Mojmilo; Igman- Hadžići;

Dakle, neprijateljske snage su napale sve važnije položaje SRK, a napad je počeo 6. juna u ranim jutarnjim satima granatiranjem srpskih položaja: Borije, Biosko, Mrkovići, Vraca, Hrasno brdo, Grbavica i Lukavica. Pješadijski napad je krenuo iz pravca Breze i Visokog, te Kiseljaka vežući naše snage na vanjskom dijelu fronta. Opšti napad iz Sarajeva krenuo je 8. juna i to na pravcima Hrasno brdo- Vraca- Grbavica; Trebević- Zlatište- Brus; Igman – Hadžići i Orlić-Žuč.

Neprijatelj je najviše uspjeha imao u napadu na Žuč i kotu Orlić, koju naše snage nisu uspjele vratiti pod svoju kontrolu. Žestoka bitka vođena je na Trebeviću, gdje je bila presječena putna komunikacija Lukavica-Pale, ali u žestokom odgovoru naše vojske u kontra-ofanzivi su vraćeni svi izgubljeni položaji i još popravljeni prema naprijed. Velike borbe su se vodile i na Hrasno brdu, gdje je napadala specijalna jedinica MUP-a BiH, a na tom zadatku poginuo je jedan od njihovih komandira Vinko Šamarlić. Borci iz Milikladske, Vrbovske i Zagorske ulice su uspjeli sačuvati svoje položaje.

Ni na ostalim pravcima napada neprijatelj nije imao uspjeha. Neprijateljske snage su doživile debakl u ovoj operaciji. Iz stroja je izbačeno oko 1000 vojnika, od toga oko 200 poginulih i oko 800 ranjenih. Živote za odbranu Srpskog Sarajeva položilo je oko 50 boraca tadašnje Vojske Srpske Republike BiH.

 

Autor: Dragan Pjević

Komentari 0
Povezane vijesti
Sarajevo danas najhladniji glavni grad u Evropi Sarajevo danas najhladniji glavni grad u Evropi
U Srpskoj počinje isplata penzija za jun U Srpskoj počinje isplata penzija za jun
Prevaziđeni mnogi temperaturni maksimumi za jun Prevaziđeni mnogi temperaturni maksimumi za jun
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    12h 47m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    12h 52m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    13h 44m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    13h 58m
    0
  • Kada radnik ima pravo na skraćeno radno vrijeme?
    12h 41m
    0