Наредна прилика за аранжман са ММФ-ом тек на прољеће

19.12.2020. 20:58
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Уколико се у најкраћем року не закључи аранжман с Међународним монетарним фондом (ММФ), БиХ би могла доћи у ситуацију да ће сљедећу прилику имати тек на прољеће 2021. године, рекао је "Независним" Ендрју Џуел, резидентни представник ММФ-а у БиХ.

Подсјећања ради, преговори о проширеном аранжману, који је тежак 1,5 милијарди КМ, који су почели у октобру а интензивирали се након избора, нису завршени након што домаће власти и ММФ нису успјели да постигну сагласност у вези с писмом намјере.

Џуел је рекао да ММФ поздравља намјеру домаћих власти да се преговори о аранжману наставе, али да ММФ има обавезе које ће захтијевати дужи период у којем неће бити могуће закључити нови аранжман. Како је појаснио, ММФ има обавезу да према члану ИВ напише редовни годишњи извјештај о стању економије у БиХ, а то је обавеза кроз коју пролазе све земље чланице.

- Када смо у октобру дошли у БиХ, наша мисија је имала два циља. Један је припрема извјештаја по члану ИВ, а други је закључивање аранжмана са БиХ. Иако смо спремни да у сваком тренутку наставимо преговоре, ако до почетка јануара не будемо могли представити договорени аранжман, мораћемо се фокусирати на писање извјештаја. То је процес који ће трајати неколико мјесеци, а то би значило да бисмо аранжман можда могли наставити на прољеће - објаснио је Џуел за "Независне".

Како је истакао, неколико питања је остало неријешено, а односе се на успостављање регистра рачуна свих физичких лица у Централној банци (ЦБ) БиХ, рјешавање обавеза Енергетске заједнице због којих је БиХ у кршењу својих европских обавеза и нови, осавремењени закон о електронском потпису.

Џуел каже да су то реформе за које међународни партнери БиХ сматрају да су потребне за европски пут БиХ, као и да би донијеле конкретне користи грађанима БиХ. Примјера ради, наводи да би се регистар физичких лица у ЦБ успоставио на идентичан начин како је успостављен регистар правних лица, који већ постоји и функционише добро.

- Овај регистар је важан, јер помаже у сузбијању прања новца, а захтијевају га и компаније које послују у БиХ. Постојање једног регистра је ефикасније него ако бисмо имали неколико одвојених регистара - сматра Џуел.

И Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара, за Срну је рекао да вјерује да ће се о аранжману моћи разговарати тек на прољеће, јер, како каже, не вјерује у могућност да се до 8. јануара дође до писма намјере. Тегелтија је рекао да вјерује да ће се у том периоду схватити шта су циљеви овог аранжмана и да ће се сви вратити преговорима. Он је истакао да аранжман садржи питања која представљају озбиљан пренос надлежности са ентитета на ниво БиХ. Тегелтија је појасно да нема никаквих примједаба када је ријеч о циљевима и политици аранжмана, али неке мјере које су дефинисане у самом писму намјере не поклапају се са циљевима аранжмана, попут регистра банкарских рачуна свих грађана у БиХ, до питања неких закона који су дио договора БиХ и ЕУ.

- Поставља се логично питање како ће нама неко помоћи у борби против пандемије и њених посљедица тако што ћемо правити регистар на још једном мјесту, а већ га имамо или питање Закона о електричној енергији и гасу који је усаглашен са Енергетском заједницом ЕУ и тај закон постоји и написан је у Савјету министара? Тако долазимо у ситуацију да ММФ поставља то као услове за нови аранжман и чини ми се да на тај начин свјесно жели да преузме неке послове који су дио договора БиХ и ЕУ - истакао је Тегелтија.

Слично каже и Радован Вишковић, премијер Републике Српске, уз напомену да ће РС настојати да се пронађе рјешење које задовољава ММФ, али истовремено чува надлежности РС.

Иначе, и Џуел и Делегација ЕУ су у одвојеним изјавама у протеклом периоду "Независним" потврдили да су програми ЕУ, ММФ-а, Свјетске банке и других међународних партнера међусобно повезани. Примјера ради, ЕУ неће дати комплетан износ од 250 милиона евра помоћи БиХ за сузбијање пандемије ако не буде аранжмана с ММФ-ом и испуњавања других међународних обавеза.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    11h 45m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    11h 27m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    12h 21m
    4
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    9h 16m
    0
  • Три жене заражене ХИВ-ом током козметичког третмана
    12h 58m
    1