Народна скупштина усвојила Резолуцију о заштити Срба на Косову и Метохији

08.06.2023. 13:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Резолуцију о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије, којом се осуђује константно кршење људских права Срба на Космету.

У Резолуцији се подржавају напори Србије у очувању територијалног интегритета и суверенитета који је загарантован међународним правом и Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244, усвојеном 10. јуна 1999. године.

Усвојени су и амандмани СДС-а на Резолуцију, а којим се наводи да Косово и Метохија представља српско опредјељење и темељ свих досадашњих и будућих генерација.

За Резолуцију је гласало 65 посланика, а против и суздржаних није било.

Посланици су усвојили и закључке у вези са наведеном резолуцијом клубова посланика СНСД-а, СП-а, Демоса, УС, НПС-а и Посланичке групе СПС и ДНС.

Тим закључцима Република Српска подржава заштиту права и слобода српског народа и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и осуђује терористичке активности косовских Албанаца и њихових власти које представљају пријетњу међународном миру и безбједности.

Република Српска поштује суверенитет и територијални интегритет Србије у складу са Повељом УН и Резолуцијом Савјета безбједности УХН 1244 усвојеном 10. јуна 1999. године и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Закључцима се тражи од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ да иницирају поступке доношења одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од косовских Албанаца и њихове власти.

Позивају се државе чланице УН, Савјета Европе и ЕУ, које су признале независност Косова и Метохије, да преиспитају своје одлуке о признању и да их пониште.

У закључацима се наводи да ће они бити упућени Генералној скупштини и Савјету безбједности УН, Парламентарној скупштини Савјета Европе, Европском парламенту, парламентима бивших држава СФРЈ и представницима Републике Српске у институцијама БиХ.

Усвојен је и закључак Клуба посланика СДС-а у којем се наводи да Народна скупштина Републике Српске захтијева од највиших представника САД, Велике Британије, Њемачке, Француске и Италије, укључујући врховног команданта КФОР-а и шефа Мисије УН на Косову и Метохији, да неодложно покажу јасну демонстрацију порука косовским Албанцима и њиховој заједници да је сваки облик репресије у потпуности неприхватљив.

Наведени закључци ступају на снагу наредног дана од дана доношења.

Посланици су током првог дијела засједања треће редовне сједнице Народне скупштине Српске изгласали и Закон о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, по хитном поступку.

Усвојен је и Закон о измјенама и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, по хитном поступку, као и Закон о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске.

Посланици су изгласали и Нацрт закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар – приједлог предсједника Републике, а чији је циљ испуњавање свих материјалних и формално-правних услова којим се обезбјеђује континуирано институционално давање подршке и помоћи тој светињи.

Усвојен је и Нацрт закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић закључио је први дио засједања треће редовне сједнице парламента Српске и њен наставак најавио за сриједу, 14. јун, у 10.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске Посланици данас и о Изборном закону Републике Српске
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    3h 22m
    0
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    6h 8m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    8h 48m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    5h 41m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    20h 37m
    0