НАСА потврдила: Листа пројеката фалсификована

26.08.2019. 14:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Листа на којој је наведено да је пројект Дејана Л. из Брода прихваћен за лансирање наносателита је фабрикована, потврдила је "Независним" Ане Свит, извршна директорица Програма за лансирање НАСА, која је расписала конкурс на који се тај дјечак наводно пријавио.

Њој смо прослиједили листу коју је породица дјечака објавила на Фејсбук профилу, а за коју тврде да доказује да је пројект Дејана Л. прихваћен.

-Нажалост, листа коју сте ми послали, која почиње с бројем 921, помало личи на листу изабраних пројеката Иницијативе за лансирање наносателита, али вјерујем да је та страница фалсификована од стране трећег лица. Иницијатива пружа прилике за пројекте наносателита организацијама из САД. Пројекти изван САД не могу бити поднесени у оквиру Иницијативе - рекла је Свит.

Додала је да Међународна свемирска станица нуди могућности за размјештање неамеричких сателита, али да се ту не ради о пројекту који је дио ове иницијативе НАСА, већ да би се требало обратити Европској свемирској агенцији.

У НАСА су нам рекли да им се Дејан може обратити, да ће им бити драго да га саслушају и да му прослиједимо контакте.

Након што смо то урадили, дјечакова породица је тврдила да је емаил адреса коју смо им послали лажна, послије чега смо им препоручили да оду на интернет страницу НАСА и одатле контактирају госпођу која је изразила спремност да се чује с дјечаком.

Оно што и даље остаје нејасно, с обзиром на то да се ради о веома софистицираној превари, је ко је дјечака и његову породицу обмануо на овај начин те како се званичне институције које су примиле дјечака нису распитале о аутентичности пројекта који је Дејан наводно добио и које су требале да финансирају.

Такође, остаје и питање да ли је нека званична институција већ дала финансијска средства те да ли у овој превари има елемената кривичног дјела.

Дејанова мајка Дијана Ждрња тврди да је њен син заиста добио овај пројекат од НАСА те да смо ми објавили лажну причу, због које је најавила подношење кривичне пријаве против новинара и "Независних".

-Без доказа, написи да је ово лаж неће проћи без суда, јер то није мала ствар. Помпу нећете стварати на малољетном дјечаку. Контактирајте господина Даласа из НАСА који има цијелу листу, чак и комсија из Загреба! Сваки напис да је ријеч о лажи о овоме, без поткријепљених чинјеница и доказа, ићи ће на суд - написала је Ждрња у емаилу који нам је прослиједила.

Иначе, ради се о пројекту који је објављен у августу прошле године, а закључен је 20. новембра 2018. Према пропозицијама, право на пријаву имале су непрофитне организације и образовне институције акредитоване у САД, а пројекат је покренут с циљем како би се на НАСА лансирањима у свемир у периоду од 2019. до 2022. године нашло мјеста и за минисателите мањих организација.

Према правилима пројекта, ради се о сателитима величине 10x10x11 центиметара, масе између 12 и 14 килограма. НАСА обезбјеђује трошкове лансирања, који износе око 300.000 долара по сателиту, а остатак би требало да сноси институција која је поднијела апликацију и њени спонзори.

Коментари 0
Повезане вијести
Инфо-сесија пројекта "Дијаспора инвест” у Општини Источна Илиџа Инфо-сесија пројекта "Дијаспора инвест” у Општини Источна Илиџа
Инфраструктурни пројекти приоритет општине Источна Илиџа Инфраструктурни пројекти приоритет општине Источна Илиџа
Млади Паљани у пројекту "Српски свијет - нови лидери" (ФОТО) Млади Паљани у пројекту "Српски свијет - нови лидери" (ФОТО)
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 45m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    1h 7m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 12m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    22h 0m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 21m
    0