Наставак изградње топловода за измјештање Градске топлане Пале на прољеће 2022. године

03.12.2021. 21:06
4
ИЗВОР: Катера

На захтјев наших читалаца, а као најчитанији информативни портал на територији града Источно Сарајево и Сарајевско-романијске регије, одлучили смо да у нареднoм периоду покушамо добити одговоре на питања која су од значаја нашим читаоцима, те и на овај начин оправдамо ваше повјерење.

Данас вам доносимо детаље о пројекту наставка изградње топловода и измјештања градске топлане Пале из центра ове општине, те о томе докле су актуелне власти стигле са овим пројектом и када ће он бити настављен.

Познато је свима да је измјештање Градске топлане из центра Пала дугогодишњи проблем са којим се сусрећу општинске власти годинама уназад, а грађани постају све нестрпљивији очекујући да се овај проблем коначно реализује.

Што због естетског изгледа овог дијела градског језгра Пала, тако и због загађивања ваздуха и скоро па немогућег боравка на отвореном у близини топлане, односно на Студентском тргу и на шеталишту у вечерњим сатима.

Слика


Овај пројекат обећаван је више пута у годинама уназад, а сва тројица начелника општине уназад око 13 година, бавила су се овим проблемом и никад до данас није у потпуности реализован.

Прве кораке ка измјештању градске топлане предузела је актуелна власт на челу са начелником Бошком Југовићем, међутим званичан план пројекта и идејно рјешење везано за измјештање топлане још увијек се нису нашли пред одборницима нити у медијима.

То је оно што критикује актуелна опозиција и због чега сматра да ће начин на који актуелна власт у Палама планира измјештање топлане довести буџет и функционисање општине у озбиљне проблеме.

Све што знамо о пројекту измјештања градске топлане јесу изјаве у медијима.

Прва фаза измјештања градске топлане изградњом новог топловода од центра ка десној обали ријеке Паљанске Миљацке, гдје ће наводно бити локација нове топлане је завршена, а према ранијим изјавама начелника општине Пале Бошка Југовића коштала је 800.000 КМ.

Према писању портала БН телевизије у октобру 2021. године, Југовић је изјавио да ће идејни план пројекта везан за измјештање бити готов до зиме ове године.

Слика

Почетак изградње прве фазе топловода 15.11.2020/Фото: СРНА

- Према неким процјенама, за изградњу нове топлане требаће 4 до 5 милиона КМ. То ће бити модерна топлана, са филтерима, користиће дрвну сјечку и биће лоцирана поред свадбеног салона „Комета“ – рекао је Југовић тада.

Он је појаснио тада да би друга фаза наставка изградње топловода требала да кошта 900.000 КМ.

Након сједнице Скупштине општине Пале, одржане у сриједу, 1. децембра 2021. године, Југовић је новинарима рекао да је донесена одлука о начину финансирања наставка изградње топловода за измјештање градске топлане из градског језгра Пала.

- То финансирање се раздваја на двије године, ову и сљедећу, гдје ће укупно бити издвојено 1.100.000 КМ, од чега 600.000 КМ ове године, а 500.000 КМ наредне године – рекао је Југовић.

Слика


Према његовим ријечима, комплетан топловод од центра Пала и садашње локације градске топлане биће доведен до будуће локације, која се налази у близини свадбеног салона „Комета“.

Начелник општине Југовић је у интервјуу за портал Катера у децембру 2020. године изјавио да ће његов други мандат на челу паљанске општине обиљежити, између осталог и пројекат измјештања градске топлане.

- План и програм даљег развоја општине Пале утемељен је на наставку великих пројеката, као и наставка заиста капиталног пројекта изградње новог топловода и топлане, којим бисмо за наредних неколико деценија ријешили питање постојања квалитетног система даљинског гријања у Палама – изјавио је тада Југовић.

Наставак друге фазе изградње топловода за потребе измјештања градске топлане ван центра Пала, а за шта ће према Нацрту плана буџета за 2022. годину бити издвојено 500.000 КМ, требало би да почне на прољеће наредне године.

Слика


Портал Катера у наредним данима осврнуће се и на актуелне проблеме и обећане пројекте локалних власти у граду Источно Сарајево, односно у осталим градским општинама, а који су од великог значаја за локално становништво.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Ja sam 12.12.2021. 19:17
    Pitanje za ovog Dodu. A cime ste se svih ovih godina grijali? Mislim na toplanu. Kupili ste stanove na 30 metara od toplane i sad vam smrdi. Toplanu treba ugasiti skroz jer komunisti navikli da se mufte griju a da iko od privatnika napravi tu famoznu toplanu onda bi ovde svi plakali skupo im . Ovako nema toplane kupite elektro kotlove i gotovo. 25 godina SDS se nije time bavio i nije smrdilo u Palama a sad smrdi. Smjesno..
  • Generic placeholder image
    Cober 04.12.2021. 13:40
    SDS je trebao davno zavrsiti kad je bio kovačević.povoljan kredit imali.pa sad kriv jugović.
  • Generic placeholder image
    Dodo 04.12.2021. 08:47
    "...тако и због загађивања ваздуха и скоро па немогућег боравка на отвореном у близини топлане, односно на Студентском тргу и на шеталишту у вечерњим сатима."
    Dragi naši novinari, ko ima funkcionalan nos, primjetiće da cijela paljanska dolina smrdi od oko 4 popodne do 10 ujutru. Ljudi, niste svjesni koliko je štetno ovo zagađenje, pogotovu za naše najmlađe... Prije neki dan zagađenje je bilo preko 300 PM čestica, to je više nego u Sarajevu i Beogradu. Naravno, nije toplana jedini uzrok, ali jeste glavni. Kome je stalo do svoje porodice, neće ih puštati van iz kućnog bunkera.
  • Generic placeholder image
    Gost 03.12.2021. 22:23
    Haha! Pa ovo je trebalo da se zavrsi prije 4 godine, ljudi dobili tadasnje izbore na izmjestanje toplane.
Повезане вијести
Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе! Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 22m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 21m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    7h 57m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 18m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 1m
    9