Наставак изградње топловода за измјештање Градске топлане Пале на прољеће 2022. године

03.12.2021. 21:06
4
ИЗВОР: Катера

На захтјев наших читалаца, а као најчитанији информативни портал на територији града Источно Сарајево и Сарајевско-романијске регије, одлучили смо да у нареднoм периоду покушамо добити одговоре на питања која су од значаја нашим читаоцима, те и на овај начин оправдамо ваше повјерење.

Данас вам доносимо детаље о пројекту наставка изградње топловода и измјештања градске топлане Пале из центра ове општине, те о томе докле су актуелне власти стигле са овим пројектом и када ће он бити настављен.

Познато је свима да је измјештање Градске топлане из центра Пала дугогодишњи проблем са којим се сусрећу општинске власти годинама уназад, а грађани постају све нестрпљивији очекујући да се овај проблем коначно реализује.

Што због естетског изгледа овог дијела градског језгра Пала, тако и због загађивања ваздуха и скоро па немогућег боравка на отвореном у близини топлане, односно на Студентском тргу и на шеталишту у вечерњим сатима.

Слика


Овај пројекат обећаван је више пута у годинама уназад, а сва тројица начелника општине уназад око 13 година, бавила су се овим проблемом и никад до данас није у потпуности реализован.

Прве кораке ка измјештању градске топлане предузела је актуелна власт на челу са начелником Бошком Југовићем, међутим званичан план пројекта и идејно рјешење везано за измјештање топлане још увијек се нису нашли пред одборницима нити у медијима.

То је оно што критикује актуелна опозиција и због чега сматра да ће начин на који актуелна власт у Палама планира измјештање топлане довести буџет и функционисање општине у озбиљне проблеме.

Све што знамо о пројекту измјештања градске топлане јесу изјаве у медијима.

Прва фаза измјештања градске топлане изградњом новог топловода од центра ка десној обали ријеке Паљанске Миљацке, гдје ће наводно бити локација нове топлане је завршена, а према ранијим изјавама начелника општине Пале Бошка Југовића коштала је 800.000 КМ.

Према писању портала БН телевизије у октобру 2021. године, Југовић је изјавио да ће идејни план пројекта везан за измјештање бити готов до зиме ове године.

Слика

Почетак изградње прве фазе топловода 15.11.2020/Фото: СРНА

- Према неким процјенама, за изградњу нове топлане требаће 4 до 5 милиона КМ. То ће бити модерна топлана, са филтерима, користиће дрвну сјечку и биће лоцирана поред свадбеног салона „Комета“ – рекао је Југовић тада.

Он је појаснио тада да би друга фаза наставка изградње топловода требала да кошта 900.000 КМ.

Након сједнице Скупштине општине Пале, одржане у сриједу, 1. децембра 2021. године, Југовић је новинарима рекао да је донесена одлука о начину финансирања наставка изградње топловода за измјештање градске топлане из градског језгра Пала.

- То финансирање се раздваја на двије године, ову и сљедећу, гдје ће укупно бити издвојено 1.100.000 КМ, од чега 600.000 КМ ове године, а 500.000 КМ наредне године – рекао је Југовић.

Слика


Према његовим ријечима, комплетан топловод од центра Пала и садашње локације градске топлане биће доведен до будуће локације, која се налази у близини свадбеног салона „Комета“.

Начелник општине Југовић је у интервјуу за портал Катера у децембру 2020. године изјавио да ће његов други мандат на челу паљанске општине обиљежити, између осталог и пројекат измјештања градске топлане.

- План и програм даљег развоја општине Пале утемељен је на наставку великих пројеката, као и наставка заиста капиталног пројекта изградње новог топловода и топлане, којим бисмо за наредних неколико деценија ријешили питање постојања квалитетног система даљинског гријања у Палама – изјавио је тада Југовић.

Наставак друге фазе изградње топловода за потребе измјештања градске топлане ван центра Пала, а за шта ће према Нацрту плана буџета за 2022. годину бити издвојено 500.000 КМ, требало би да почне на прољеће наредне године.

Слика


Портал Катера у наредним данима осврнуће се и на актуелне проблеме и обећане пројекте локалних власти у граду Источно Сарајево, односно у осталим градским општинама, а који су од великог значаја за локално становништво.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Ja sam 12.12.2021. 19:17
  Pitanje za ovog Dodu. A cime ste se svih ovih godina grijali? Mislim na toplanu. Kupili ste stanove na 30 metara od toplane i sad vam smrdi. Toplanu treba ugasiti skroz jer komunisti navikli da se mufte griju a da iko od privatnika napravi tu famoznu toplanu onda bi ovde svi plakali skupo im . Ovako nema toplane kupite elektro kotlove i gotovo. 25 godina SDS se nije time bavio i nije smrdilo u Palama a sad smrdi. Smjesno..
 • Generic placeholder image
  Cober 04.12.2021. 13:40
  SDS je trebao davno zavrsiti kad je bio kovačević.povoljan kredit imali.pa sad kriv jugović.
 • Generic placeholder image
  Dodo 04.12.2021. 08:47
  "...тако и због загађивања ваздуха и скоро па немогућег боравка на отвореном у близини топлане, односно на Студентском тргу и на шеталишту у вечерњим сатима."
  Dragi naši novinari, ko ima funkcionalan nos, primjetiće da cijela paljanska dolina smrdi od oko 4 popodne do 10 ujutru. Ljudi, niste svjesni koliko je štetno ovo zagađenje, pogotovu za naše najmlađe... Prije neki dan zagađenje je bilo preko 300 PM čestica, to je više nego u Sarajevu i Beogradu. Naravno, nije toplana jedini uzrok, ali jeste glavni. Kome je stalo do svoje porodice, neće ih puštati van iz kućnog bunkera.
 • Generic placeholder image
  Gost 03.12.2021. 22:23
  Haha! Pa ovo je trebalo da se zavrsi prije 4 godine, ljudi dobili tadasnje izbore na izmjestanje toplane.
Повезане вијести
Јединствено поетско-музичко вече у Источном Сарајеву Јединствено поетско-музичко вече у Источном Сарајеву
Успјешно извршен веома комплексан ваздушни транспорт двомјесечне бебе Успјешно извршен веома комплексан ваздушни транспорт двомјесечне бебе
Ходочасници из Источног Сарајева на пријему код начелника општине Билећа Ходочасници из Источног Сарајева на пријему код начелника општине Билећа
Најчитаније
 • Најинтригантнија Српкиња 19. вијека: Саркине “игре престола” окончао син распикућа
  2h 10m
  2
 • Преминуло троје заражених Легионелом
  18h 40m
  0
 • ЦИК казнио СНСД и ДНС због преурањене кампање
  16h 15m
  0
 • УЕФА жестоко казнила Хрвате!
  16h 50m
  1
 • Јединствено поетско-музичко вече у Источном Сарајеву
  23h 57m
  0