Nastavak izgradnje toplovoda za izmještanje Gradske toplane Pale na proljeće 2022. godine

03.12.2021. 21:06
4
IZVOR: Katera

Na zahtjev naših čitalaca, a kao najčitaniji informativni portal na teritoriji grada Istočno Sarajevo i Sarajevsko-romanijske regije, odlučili smo da u narednom periodu pokušamo dobiti odgovore na pitanja koja su od značaja našim čitaocima, te i na ovaj način opravdamo vaše povjerenje.

Danas vam donosimo detalje o projektu nastavka izgradnje toplovoda i izmještanja gradske toplane Pale iz centra ove opštine, te o tome dokle su aktuelne vlasti stigle sa ovim projektom i kada će on biti nastavljen.

Poznato je svima da je izmještanje Gradske toplane iz centra Pala dugogodišnji problem sa kojim se susreću opštinske vlasti godinama unazad, a građani postaju sve nestrpljiviji očekujući da se ovaj problem konačno realizuje.

Što zbog estetskog izgleda ovog dijela gradskog jezgra Pala, tako i zbog zagađivanja vazduha i skoro pa nemogućeg boravka na otvorenom u blizini toplane, odnosno na Studentskom trgu i na šetalištu u večernjim satima.

Slika


Ovaj projekat obećavan je više puta u godinama unazad, a sva trojica načelnika opštine unazad oko 13 godina, bavila su se ovim problemom i nikad do danas nije u potpunosti realizovan.

Prve korake ka izmještanju gradske toplane preduzela je aktuelna vlast na čelu sa načelnikom Boškom Jugovićem, međutim zvaničan plan projekta i idejno rješenje vezano za izmještanje toplane još uvijek se nisu našli pred odbornicima niti u medijima.

To je ono što kritikuje aktuelna opozicija i zbog čega smatra da će način na koji aktuelna vlast u Palama planira izmještanje toplane dovesti budžet i funkcionisanje opštine u ozbiljne probleme.

Sve što znamo o projektu izmještanja gradske toplane jesu izjave u medijima.

Prva faza izmještanja gradske toplane izgradnjom novog toplovoda od centra ka desnoj obali rijeke Paljanske Miljacke, gdje će navodno biti lokacija nove toplane je završena, a prema ranijim izjavama načelnika opštine Pale Boška Jugovića koštala je 800.000 KM.

Prema pisanju portala BN televizije u oktobru 2021. godine, Jugović je izjavio da će idejni plan projekta vezan za izmještanje biti gotov do zime ove godine.

Slika

Početak izgradnje prve faze toplovoda 15.11.2020/Foto: SRNA

- Prema nekim procjenama, za izgradnju nove toplane trebaće 4 do 5 miliona KM. To će biti moderna toplana, sa filterima, koristiće drvnu sječku i biće locirana pored svadbenog salona „Kometa“ – rekao je Jugović tada.

On je pojasnio tada da bi druga faza nastavka izgradnje toplovoda trebala da košta 900.000 KM.

Nakon sjednice Skupštine opštine Pale, održane u srijedu, 1. decembra 2021. godine, Jugović je novinarima rekao da je donesena odluka o načinu finansiranja nastavka izgradnje toplovoda za izmještanje gradske toplane iz gradskog jezgra Pala.

- To finansiranje se razdvaja na dvije godine, ovu i sljedeću, gdje će ukupno biti izdvojeno 1.100.000 KM, od čega 600.000 KM ove godine, a 500.000 KM naredne godine – rekao je Jugović.

Slika


Prema njegovim riječima, kompletan toplovod od centra Pala i sadašnje lokacije gradske toplane biće doveden do buduće lokacije, koja se nalazi u blizini svadbenog salona „Kometa“.

Načelnik opštine Jugović je u intervjuu za portal Katera u decembru 2020. godine izjavio da će njegov drugi mandat na čelu paljanske opštine obilježiti, između ostalog i projekat izmještanja gradske toplane.

- Plan i program daljeg razvoja opštine Pale utemeljen je na nastavku velikih projekata, kao i nastavka zaista kapitalnog projekta izgradnje novog toplovoda i toplane, kojim bismo za narednih nekoliko decenija riješili pitanje postojanja kvalitetnog sistema daljinskog grijanja u Palama – izjavio je tada Jugović.

Nastavak druge faze izgradnje toplovoda za potrebe izmještanja gradske toplane van centra Pala, a za šta će prema Nacrtu plana budžeta za 2022. godinu biti izdvojeno 500.000 KM, trebalo bi da počne na proljeće naredne godine.

Slika


Portal Katera u narednim danima osvrnuće se i na aktuelne probleme i obećane projekte lokalnih vlasti u gradu Istočno Sarajevo, odnosno u ostalim gradskim opštinama, a koji su od velikog značaja za lokalno stanovništvo.

Komentari 4
 • Generic placeholder image
  Ja sam 12.12.2021. 19:17
  Pitanje za ovog Dodu. A cime ste se svih ovih godina grijali? Mislim na toplanu. Kupili ste stanove na 30 metara od toplane i sad vam smrdi. Toplanu treba ugasiti skroz jer komunisti navikli da se mufte griju a da iko od privatnika napravi tu famoznu toplanu onda bi ovde svi plakali skupo im . Ovako nema toplane kupite elektro kotlove i gotovo. 25 godina SDS se nije time bavio i nije smrdilo u Palama a sad smrdi. Smjesno..
 • Generic placeholder image
  Cober 04.12.2021. 13:40
  SDS je trebao davno zavrsiti kad je bio kovačević.povoljan kredit imali.pa sad kriv jugović.
 • Generic placeholder image
  Dodo 04.12.2021. 08:47
  "...tako i zbog zagađivanja vazduha i skoro pa nemogućeg boravka na otvorenom u blizini toplane, odnosno na Studentskom trgu i na šetalištu u večernjim satima."
  Dragi naši novinari, ko ima funkcionalan nos, primjetiće da cijela paljanska dolina smrdi od oko 4 popodne do 10 ujutru. Ljudi, niste svjesni koliko je štetno ovo zagađenje, pogotovu za naše najmlađe... Prije neki dan zagađenje je bilo preko 300 PM čestica, to je više nego u Sarajevu i Beogradu. Naravno, nije toplana jedini uzrok, ali jeste glavni. Kome je stalo do svoje porodice, neće ih puštati van iz kućnog bunkera.
 • Generic placeholder image
  Gost 03.12.2021. 22:23
  Haha! Pa ovo je trebalo da se zavrsi prije 4 godine, ljudi dobili tadasnje izbore na izmjestanje toplane.
Povezane vijesti
U Istočnom Sarajevu rođeno pet beba U Istočnom Sarajevu rođeno pet beba
Bol roditelja ubijenog dječaka Gorana Bozala ne jenjava decenijama Bol roditelja ubijenog dječaka Gorana Bozala ne jenjava decenijama
U Istočnom Sarajevu rođena jedna beba U Istočnom Sarajevu rođena jedna beba
Najčitanije
 • ''Vukovi" sa Pala kupili automobil Dragi Ruparu
  19h 1m
  4
 • Tradicionalno druženje Ilidžanaca (FOTO)
  18h 51m
  2
 • Helikopter aktivan na terenu, izbačeno 25 tona vode, otežani uslovi za gašanje vatre
  19h 6m
  0
 • Zaštitite svoje ljubimce od toplotnog udara
  23h 4m
  5
 • Obratio se sinu: Đoković održao jedan od najemotivnijih govora na Vimbldonu ikada
  14h 43m
  0