Научни скуп о савременим хришћанским изазовима у Фочи

27.05.2022. 17:40
0
ИЗВОР: srna.rs

На Православном богословском факултету "Свети Василије Острошки" у Фочи данас је почео дводневни научни скуп "Перспективе примијењене теологије у савременом добу".

На научном скупу биће ријечи и о хришћанском пастирству пред изазовима савременог доба, о односу хришћанства и савремене психологије, савременој православној педагогоји, о новим формама црквене умјетности, па тако, што је занимљиво, један од радова носи назив "Хришћанство у савременом српском рокенролу".

Циљ скупа, у којем учествује 16 универзитетских и професора средњих богословских школа из Републике Српске и Србије, јесте да се на високом научном нивоу из више углова сагледа у којим правцима је потребно развијати богословље да би оно било практично примјењиво, а како би Црква и друштво имали конкретну помоћ у рјешавању проблема и изазова са којима се суочавају.

Декан Богословског факултета "Свети Василије Острошки" Владислав Топаловић рекао је да практична теологија посредује између теорије и праксе и да има друштвено одговоран однос према свим проблемима садашњице.

Он је истакао да је мисија један од кључних елемената примијењене теологије.

- Мисија обухвата и проповијед и наставу вјере и рад са омладином, рад са сиромашнима, болеснима, старима, све су то широке теме које се тичу многих вјерника - рекао је Топаловић.

Професор Богословије "Свети Кирило и Методије" из Ниша Љубиша Костић на научном скупу има занимљиво излагање о библијским мотивима у савременој умјетности, конкретно у четвртом наставку холивудског филма "Матрикс".

Он је рекао да четврти наставак овог свјетског филмског мегахита самим називом "Васкрсења" /Ресуррецтионс/ потврђује религијску и филизофску основу, која се примијетила и у претходна три дијела.

- Садржи прегршт старозавјетних имена, топонима, а издвојио бих назив свемирског брода у филму `Набукодоносор`, а то је име вавилонског цара који је одвео Јевреје у ропство. Мјесто гдје се сви окупљају у филму зове се на енглеском Зајон /Зион/, односно Сион, а знамо да је то старозавјетни појам и који уопште представља окупљање Јевреја расутих по свијету - навео је Костић.

Он је издвојио и новозавјетне појмове из филма, прије свега назив главног јунака.

- Нео, којег тумачи Кијану Ривс, на латинском и грчком значи Нови, што нас упућује на богослужбено искуство Цркве која говори о Христу као о новом Адаму који спасава свијет. Имамо појам Логос, у филму други свемирски брод, а у новозавјетној традицији Логос је име за Исуса Христа - илустровао је Костић заснованост филма "Матрикс" на Светом писму.

Он је закључио да прожимање библијских мотива из овог филма шаље јасну и препознатљиву поруку.

- Да хоморелигиозус, који је природан у човјеку, тај архитип у сваком човјеку за религиозним, јесте потврда постмодерне, савременог друштва које се заснива управо на библијским темељима - рекао је Костић.

Професор Богословског факултета "Свети Василије Острошки" Ненад Тупеша припремио је тему о богословљу блаженопочившег епископа Атанасија Јевтића, утемељивача ове духовне установе.

Тупеша је истакао да је владика Атанасије оставио дубог трак као изврстан теолог и као велики познавалац примијењене теологије, живи дјелатељ ријечи Божје.

- Он је аутентичан литургијски теолог који тумачи ријеч Божију, литургију царства, живи је и благовијести, о њој богословствује и у њој сагледава свеукупну тајну постојања свијета и човјека у свијету - навео је Тупеша.

Он је додао да је владика Атанасије покушао да оно што је за народ компликовано на непосредан начин приближи, да сваку врсту оптерећности различитима аспектима формализма разгради и да литургију учини живом и дјелатном.

- Да литургију учини оним што она јесте - дјело народа Божијег. Покушавао је и у великој мјери успио у својој мисији да народ учини литиргијским, да га покрене, оцркови, да скрене пажњу на одређене аномалије и застрањења, некада будући чак и груб и непријатан за неке људе који га нису познавали, али са једним циљем да сваког човјека учини живим и активним учесницима динамичког литургијског кретања и живота, да се људи осјете да су учесници, а не посматрачи - рекао је Тупеша.

Радови са научног скупа биће објављени у тематском зборнику.

Коментари 0
Повезане вијести
„Хавери“ позивају на утакмицу за Магдалену Влашки „Хавери“ позивају на утакмицу за Магдалену Влашки
Слава спомен-цркве јошаничким мученицима - српско име опстало упркос стравичном злочину Слава спомен-цркве јошаничким мученицима - српско име опстало упркос стравичном злочину
Тешка саобраћајна незгода на путу Трново-Фоча Тешка саобраћајна незгода на путу Трново-Фоча
Најчитаније
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  13h 54m
  1
 • Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
  22h 29m
  0
 • Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
  13h 22m
  1
 • Годишњица рођења српског пјесника Алексе Шантића
  14h 24m
  0
 • Вучевић нови предсjедник СНС-a
  18h 29m
  0