Научница описала шта се десило када су отворили Христов гроб

26.04.2022. 20:22
0
ИЗВОР: atvbl.com

- Када смо отворили гроб Исуса Христа, инструменти су престали да раде - рекла је Антонија Морополу, хемијски инжењер Националног техничког универзитета у Атини, вођа експертског тима који је прије неколико година направио јединствен подухват у свијету отварајући гроб Исуса Христа у Јерусалиму, односно, на мјесту његовог ускрснућа.

Медији су тада писали да су се приликом отварања Светог гроба догодили чудни феномени на небу и чули звуци трубе. Морополу то није видјела, али је уочила нешто друго.

- Ја то нисам рекла, јер сам у тренутку отварања Светог гроба била унутра са другима. Није било таквог феномена, али када сам изашла напоље, откако смо почели да истражујемо гроб, инструменти које смо предходно поставили на плочу гроба да би забиљежили сваки тренутак, вибрације и слично, једноставно су се искључили. То је чињеница. Не могу то да објасним, али сам све снимила. Са сигурношћу могу да кажем да око тог мјеста постоји нека енергија, која је веома, веома јака.

Наш посао на овом пројекту доживјела сам са великим поштовањем и завјетом према овом јединственом споменику хришћанства. Циљ је био да се анулирају деформације свете Едикуле, које су биле видљиве на вратима након рестаурације од 1810. године. Било је уочљиво да и подземне воде угрожавају објекат, и да има промјена на терену. Отварање Исусовог гроба је било јединствено и изазовно, јер смо то морали да учинимо без икакве грешке. Истовремено, представљало је и велико искуство, емоционално и религиозно, јер се дешавало седам вјекова након посљедњег отварања.

Када смо уклоини плочу, у Светом гробу није било никаквих предмета. Нисам ни очекивала да ћемо нешто наћи. Нашли смо празан гроб, при чему су била видљива оштећења на доњој плочи гроба. Она је камена и на њој има резбарија. Плоча је била сломљена, а било је и ситних каменчића. Наравно, извршили смо потребне репарације, али сломљену плочу смо оставили онакву каква јесте. Само смо је прекрили са бијелом мермерном плочом - каже Гркиња.

Постоје различита мишљења да ли је баш на том мјесту била пећина у коју је Јосиф сахранио Исуса. Има ли сумње у то, било је питање новинара.

- Оно у шта сам сигурна јесте да је плоча коју смо открили управо она из периода цара Константина и царице Јелене. То значи да сам увјерена да је ово управо то мјесто, које су они открили као Свети гроб и гдје су направили цркву - каже Морополу.

Задатак стручњака није био само да реконструишу Христов гроб, већ и цијелу цркву Едикулу. Пројекат је укључивао уклањање гвоздених стубова који су подупирали цркву са свих страна, а који су били постављени 50-тих година прошлог вијека. То је подразумијевало ојачавање камених блокова од којих је изграђен храм подигнут 325. године од стране римског цара Константина на месту за које се вјерује да је сахрањен Исус Христос.

Коментари 0
Повезане вијести
Наставници Универзитета у Источном Сарајеву поново у врху свјетске науке Наставници Универзитета у Источном Сарајеву поново у врху свјетске науке
Пронађена још једна планета која личи на Земљу (ВИДЕО) Пронађена још једна планета која личи на Земљу (ВИДЕО)
Први пут у историји узгојени синтетички ембриони Први пут у историји узгојени синтетички ембриони
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    13h 59m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    13h 15m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    10h 31m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    8h 53m
    0
  • Данас Марковдан
    17h 41m
    0