Научници из Москве успјели “вратити вријеме” помоћу квантног компјутера

13.03.2019. 08:39
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Научници су успјели промијенити смјер кретања времена са квантним компјутером у новом истраживању који контрира обичним законима физике.

Овај развој догађаја такође помаже у бољем разумијевању квантних компјутера, те су научници користећи електроне и квантну механику успјели вратити вријеме у експерименту чији су резултати равни томе да разбијене кугле билијара вратимо у првобитну формацију троугла. преноси Клиx.

Истраживачи долазе из Москве, тачније из Института за физику и технологију, а асистирали су им колеге из Швајцарске и САД. Очекују да би се ова техника могла развити и бити успјешнија и прецизнија с временом.

– Креирали смо стање које иде у супротном смјеру од нормалног термодинамичног смијера у којем иде вријеме – рекао је доктор Горде Лесовик.

“Временска машина” је уствари квантни компјутер којег покрећу електронски “кубити”. Кубит је склоп информација које се описују са бројевима један и нула. У истраживању се кубити мијењају у комплексну формацију јединица и нула. У овом процесу се ред губи, баш као и када разбијете трокутасту формацију кугли на билијарском столу, преноси Индепендент.

Затим су направили други програм који би вратио неред у ред, тј. који би вратио ствари у првобитни облик. То уствари представља повратак кубита у њихову стартну позицију.

Научници су схватили да ако се ради са само два кубита, “враћање времена” има 85 одсто шанси да успије. Када се у експерименту користе три или више кубита, шансе за успјехом се смањују на 50 одсто и долази до више грешака.

Они очекују да ће број грешака свести на минимум с временом, те сматрају да би ово откриће могло бити практично у развијању квантних компјутера.

Коментари 0
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 47m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 54m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 36m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    14h 14m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 46m
    0