Научници објавили листу хране која штити од рака

17.08.2019. 19:22
0

Конзумирање намирница богатих флавоноидима, којима највише обилују воће и поврће загаситих, тамних и јарких боја, штити од рака и болести срца, посебно када су у питању пушачи и особе које спадају у групу високо ризичних конзумената алкохолних пића, показало је истраживање научника са данског Универзитета Едит Кован.

Научници са Медицинског факултета данског Универзитета анализирали су податке о прехрани 53.048 данских држављана током 23 године, пише портал "Сајенс дејли".

Установили су да је вјероватност од смртног исхода од рака или срчаних болести мања код особа које су свакодневно конзумирале умјерене и веће количине хране богате флавоноидима.

Они су изворно били означавани као витамин П, али под тим се називом не мисли на прави витамин, већ на скупину биљних материја или фитонутријената. До данас је откривено готово 6000 флавоноида, а назив витамин П сковао је 1930. године нобеловац Алберт Сент-Ђерђи, који је заслужан и за откриће витамина Ц.

Флавоноиди су нуспродукти, који настају метаболизмом биљака. Иако их налазимо у великом броју биљних врста, њима највише обилује воће и поврће загаситих, тамних и јарких боја.

Од раније се зна да имају снажно превентивно дјеловање, да чувају кардиоваскуларни и живчани систем и да су нарочито дјелотворни у превенцији и лијечењу различитих облика рака, али и других тешких обољења.

Зна се и да имају снажна антиоксидативна својства. Потичу рад имунолошког система и спрјечавају и ублажавају постојеће посљедице оксидативног стреса. Самим тим увелико помажу у превенцији и лијечењу карцинома.

Доктор Никола Бондоно, руководилац данске студије, је изјавила да су она и колеге примјетили још једну занимљиву појаву.

Заштитни учинак конзумирања хране богате флавоноидима био је нарочито снажан код особа које су боловале од високоризичних хроничних болести проузрокованих пушењем, као и код особа које су свакодневно пиле више од два стандардна алкохолна пића.

Уобичајено је стандардним пићем сматрати оно пиће које садржи отприлике од 8 до 14 грама чистог алкохола. На пример - стандардно пиће је боца пива (боца од 0,33 литра са 5 одсто алкохола), чаша вина (140 милилитара са 12 одсто алкохола) или чашица жестоког пића (40 милилитара са 40 одсто алкохола).

-Важно је напоменути да конзумирање флавоноида не поништава у потпуности повећан ризик од смртног исхода узрокованог пушењем, или конзумацијом већих количина алкохола. Ипак је најбоље што можете учинити за властито здравље да престанете да пушите и да смањите конзумирање алкохола- истакла је доктор Бондоно.

-Свакодневна конзумација хране богате флавоноидима могла би бити подстицај за ублажавање поменутог повећаног ризика и појединце подстаћи да престану да пуше и да смање унос алкохола - сматра Бондоно.

-Наша студија је показала да је најмањи ризик од смртног исхода од рака или кардиоваскуларних болести евидентиран код особа које су свакодневно конзумирале око 500 милиграма флавоноида- закључила је доктор Бондоно.

Свакодневно би требало конзумирати разне врсте флавоноидних спојева из биљних намирница и напитака. На примјер: једна шољица чаја, једна јабука, једна поморанџа, 100 грама боровница и 100 грама броколија дневно чине широк спектар флавоноидних спојева, односно преко 500 милиграма флавоноида.

Природа заштитног учинка и повезаност конзумације флавоноида са нижим ризиком од смртног исхода од рака и срчаних болести није у потпуности разјашњена, али је вишеструка.

-Установили смо да флавоноиди имају одлично противупално дејство и да побољшавају рад крвних жила, што појашњава њихов утицај на смањен ризик од смрти од посљедица срчаних болести и рака- појаснила је Бондоно, додајући да је сљедећи корак научника - прецизније истражити на које типове рака и срчаних болести флавоноиди утичу најучинковитије.

 

Са научницима са Медицинског факултета данског Универзитета на студији су сарађивали стручњаци из Универзитетске болнице Херлев и Гентофте, са Универзитета Аархус, као и из Данског државног центра за рак, Универзитетске болнице Аалборг, Универзитета Западне Аустралије и Међународне агенције за истраживање рака.

Коментари 0
Повезане вијести
Од рака у БиХ годишње оболи стотину дјеце
Међународни дан борбе против рака
Свјетски епидемиолози о коронавирусу
Најчитаније
 • Приједлог Соње Караџић-Јовичевић - “Што се не би звало ‘Сарајево Републике Српске'”
  19.02.2020
  2
 • Пуцао на раднике који су дошли да му исјеку струју
  19.02.2020
  2
 • Сокочанин лишен слободе због напада на службено лице
  20.02.2020
  0
 • Ненад Нешић затечен оставком Милана Радовића
  19.02.2020
  2
 • Детаљи несреће у Шековићима: Жену повукла дробилица за дрво
  19.02.2020
  0