Навике које треба да усвојите уколико имате акне и бубуљице

17.05.2021. 15:48
0
ИЗВОР: Катера

Акне и бубуљице представљају веома упоран и чест проблем, а борба са њима углавном почиње од пубертета. У којој мјери ће ове промјене бити присутне, зависи прије свега од типа коже, али и од низа других фактора. Чињеница да стил живота и одређени кораци у току свакодневице могу да утичу на присутност акни и бубуљица је заправо добра вијест. Због тога ћемо се у тексту који слиједи бавити овим питањем и указати на мјере које можете предузети почев од овог тренутка, не бисте ли допринијели бољем стању ваше коже уопште и изборили са овим конкретним проблемом.

Помоћ стручњака: Медикаментне терапије, процедуре и контроле

Свако стање које је у вези са здрављем захтјева на првом мјесту обраћање стручном лицу. Прије него што почнемо да се бавимо свакодневицом морамо нагласити да је посјета дерматологу полазна основа за савладавање ове, као и сваке друге промјене на кожи. Блажи облик акни се може третирати производима који се купују без рецепта, иако је и у том случају ријеч стручњака пожељна. Улога љекара је да процијени стање ваше коже и предложи адекватну терапију. Он може предложити локални третман лијековима који могу да садрже ретиноид, већу концентрацију бензоил пероксида, антибиотик или салицилну киселину, или орални треман антибиотицима, оралним контрацептивима или изотретиноином. С друге стране, постоје процедуре које су веома ефикасне у лијечењу овог проблема, као што је ласерско лијечење акни и ожиљака од акни, затим хемијски пилинзи, дренажа и екстракција. Без обзира на то у каквом се стању ваша кожа тренутно налази, препоручљиво је посјећивати стручњака из области дерматологије зарад контроле у оквиру редовног годишњег систематског предгледа.

Хигијена и нега коже: Препарати и дневне рутине

Када говоримо о хигијени коже, она је изузетно важан корак који води ка здрављу на овом пољу. Постоје разлози из којих се чишћење коже савјетује ујутру и увече. Будући да је епидермис посебно активан током ноћи, чишћење коже пред спавање помаже кожи да се у овом периоду природно регенерише. Јутарња рутина такође треба да подразумијева чишћење коже, јер се на тај начин уклањају продукти метаболизма коже, као што су мртва кожа, зној и себум. Приликом одабира производа за чишћење коже треба избјегавати агресивне препарате, јер они могу довести до љуштења коже. Из истог разлога би употреба пилинга требало да буде пробрана и умјерена. Пилинзи могу бити корисни за третман митисера, али због свог кератолитичког дејства у овом случају могу имати и негативне ефекте, тако да свакодневна употреба ових препарата није препоручљива. Када говоримо о њези коже, важно је да не изоставимо њену хидратацију. Особе са кожом склоном акнама имају тенденцију да користе препарате који исушују кожу, а исто могу учинити и топикални третмани које препише доктор. Због тога је потребно посавјетовати се са стручњаком у вези са специфичном хидрирајућом његом вашег типа коже, а у оквиру свакодневице обратити пажњу на хидрирање организма уопште.

Слика

Акне и исхрана: Избор намирница и навике у исхрани уопште

Здрава, балансирана исхрана је од изузетне важности за здраво тијело, па самим тиме и за здраву кожу. С једне стране, постоје намирнице које дефинитивно ваља избјегавати уколико је ваша кожа склона аканама и бубуљицама, док са друге стране ово може бити и индивидуално. Због тога је добро издвојити одређено вријеме за праћење сопствених навика у исхрани, не бисте ли дошли до закључка које намирнице могу бити окидач за појаву ових промјена на кожи у вашем специфичном случају. Један начин да дођете до овог сазнања јесте да водите такозвани “дневник коже” и биљежите паралелно намирнице које уносите и тренутно стање ваше коже. Други начин би била такозвана “елиминациона дијета”, која подразумијева искључивање свих потенцијалних “криваца” из исхране на најмање три недјеље, а затим укључивање сваке намирнице понаособ и праћење коже у наредна два дана. Постоје, међутим, намирнице које због свог састава готово по правилу не стоје на вашој стани у борби против акни и бубуљица. Требало би да избјегавате намирнице са високим гликемијским индексом (шећер, бијело брашно, кромпир, бијели пиринач) и млијечне производе, а да уносите више Омега-3 масних киселина, намирница које су извор антиоксиданаса (као што су тамно воће и бобичасти плодови) и цинка (зелено поврће, нарочито кељ и брокуле).

Животни стил: Навике које негативно утичу на стање ваше коже

Поред навика у исхрани, постоје одређене активности које укључујемо у своју свакодневицу, несвјесни или недовољно свјесни њиховог утицаја на нашу кожу. Што се тиче пушења, вјероватно знате да оно не може имати добар утицај на стање ваше коже, односно да је неизоставан управо негативан ефекат. С друге стране, не постоји истраживање које доказује директну везу између пушења и појаве акни и бубуљица, али постоје претпоставке које упућују на ово. Сунчање је, међутим, директно повезано са повратним ефектом акни. Нарочито је важно нагласити негативан ефекат излагања УВ зрачењу без заштитног фактора, јер оно ствара утисак да дјелује управо супротно, дакле исушује бубуљице. Наизглед боља ситуација је само тренутна, а УВ зраци ће заправо задебљати епидермис и запушити пилосебацеалне фоликуле, подстичући враћање себума испод коже. Овакво накупљање себума управо доводи до појаве акни, а рјешење је избјегавање излагања лица УВ зрацима и наношење креме са заштитним фактором која је прилагођена масној кожи. Не смијемо изоставити ни мобилне телефоне, чију је употребу данас готово немогуће избјећи. Не бисте ли избјегли преношење бактерија са мобилног телефона на ваше лице, важно је да га прије употребе темељно очистите.

Појава акни и бубуљица неизоставно изазива осјећај нелагоде, а неријетко негативно утиче на самопоуздање и самим тиме на квалитет живота. Важно је да будете свјесни да је ово проблем са којим се бори изузетно велики број људи и да став према себи не заснивате на нереалним сликама тога како би кожа требало да изгледа, које вам се нуде преко друштвених мрежа. Са акнама је могуће изборити се примјеном наведених корака, уз помоћ стручњака, редукованом исхраном и здравим навикама уопште, а на том путу ка здравој кожи дигните главу и не дозволите малодушности да вас обузме, већ будите истрајни и засигурно ћете постићи резултате.

Аутор: Љиљана Бугарин

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 13m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    9h 37m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    7h 52m
    11
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    1h 11m
    2
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    9h 31m
    0