Navike koje treba da usvojite ukoliko imate akne i bubuljice

17.05.2021. 15:48
0
IZVOR: Katera

Akne i bubuljice predstavljaju veoma uporan i čest problem, a borba sa njima uglavnom počinje od puberteta. U kojoj mjeri će ove promjene biti prisutne, zavisi prije svega od tipa kože, ali i od niza drugih faktora. Činjenica da stil života i određeni koraci u toku svakodnevice mogu da utiču na prisutnost akni i bubuljica je zapravo dobra vijest. Zbog toga ćemo se u tekstu koji slijedi baviti ovim pitanjem i ukazati na mjere koje možete preduzeti počev od ovog trenutka, ne biste li doprinijeli boljem stanju vaše kože uopšte i izborili sa ovim konkretnim problemom.

Pomoć stručnjaka: Medikamentne terapije, procedure i kontrole

Svako stanje koje je u vezi sa zdravljem zahtjeva na prvom mjestu obraćanje stručnom licu. Prije nego što počnemo da se bavimo svakodnevicom moramo naglasiti da je posjeta dermatologu polazna osnova za savladavanje ove, kao i svake druge promjene na koži. Blaži oblik akni se može tretirati proizvodima koji se kupuju bez recepta, iako je i u tom slučaju riječ stručnjaka poželjna. Uloga ljekara je da procijeni stanje vaše kože i predloži adekvatnu terapiju. On može predložiti lokalni tretman lijekovima koji mogu da sadrže retinoid, veću koncentraciju benzoil peroksida, antibiotik ili salicilnu kiselinu, ili oralni treman antibioticima, oralnim kontraceptivima ili izotretinoinom. S druge strane, postoje procedure koje su veoma efikasne u liječenju ovog problema, kao što je lasersko liječenje akni i ožiljaka od akni, zatim hemijski pilinzi, drenaža i ekstrakcija. Bez obzira na to u kakvom se stanju vaša koža trenutno nalazi, preporučljivo je posjećivati stručnjaka iz oblasti dermatologije zarad kontrole u okviru redovnog godišnjeg sistematskog predgleda.

Higijena i nega kože: Preparati i dnevne rutine

Kada govorimo o higijeni kože, ona je izuzetno važan korak koji vodi ka zdravlju na ovom polju. Postoje razlozi iz kojih se čišćenje kože savjetuje ujutru i uveče. Budući da je epidermis posebno aktivan tokom noći, čišćenje kože pred spavanje pomaže koži da se u ovom periodu prirodno regeneriše. Jutarnja rutina takođe treba da podrazumijeva čišćenje kože, jer se na taj način uklanjaju produkti metabolizma kože, kao što su mrtva koža, znoj i sebum. Prilikom odabira proizvoda za čišćenje kože treba izbjegavati agresivne preparate, jer oni mogu dovesti do ljuštenja kože. Iz istog razloga bi upotreba pilinga trebalo da bude probrana i umjerena. Pilinzi mogu biti korisni za tretman mitisera, ali zbog svog keratolitičkog dejstva u ovom slučaju mogu imati i negativne efekte, tako da svakodnevna upotreba ovih preparata nije preporučljiva. Kada govorimo o njezi kože, važno je da ne izostavimo njenu hidrataciju. Osobe sa kožom sklonom aknama imaju tendenciju da koriste preparate koji isušuju kožu, a isto mogu učiniti i topikalni tretmani koje prepiše doktor. Zbog toga je potrebno posavjetovati se sa stručnjakom u vezi sa specifičnom hidrirajućom njegom vašeg tipa kože, a u okviru svakodnevice obratiti pažnju na hidriranje organizma uopšte.

Slika

Akne i ishrana: Izbor namirnica i navike u ishrani uopšte

Zdrava, balansirana ishrana je od izuzetne važnosti za zdravo tijelo, pa samim time i za zdravu kožu. S jedne strane, postoje namirnice koje definitivno valja izbjegavati ukoliko je vaša koža sklona akanama i bubuljicama, dok sa druge strane ovo može biti i individualno. Zbog toga je dobro izdvojiti određeno vrijeme za praćenje sopstvenih navika u ishrani, ne biste li došli do zaključka koje namirnice mogu biti okidač za pojavu ovih promjena na koži u vašem specifičnom slučaju. Jedan način da dođete do ovog saznanja jeste da vodite takozvani “dnevnik kože” i bilježite paralelno namirnice koje unosite i trenutno stanje vaše kože. Drugi način bi bila takozvana “eliminaciona dijeta”, koja podrazumijeva isključivanje svih potencijalnih “krivaca” iz ishrane na najmanje tri nedjelje, a zatim uključivanje svake namirnice ponaosob i praćenje kože u naredna dva dana. Postoje, međutim, namirnice koje zbog svog sastava gotovo po pravilu ne stoje na vašoj stani u borbi protiv akni i bubuljica. Trebalo bi da izbjegavate namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (šećer, bijelo brašno, krompir, bijeli pirinač) i mliječne proizvode, a da unosite više Omega-3 masnih kiselina, namirnica koje su izvor antioksidanasa (kao što su tamno voće i bobičasti plodovi) i cinka (zeleno povrće, naročito kelj i brokule).

Životni stil: Navike koje negativno utiču na stanje vaše kože

Pored navika u ishrani, postoje određene aktivnosti koje uključujemo u svoju svakodnevicu, nesvjesni ili nedovoljno svjesni njihovog uticaja na našu kožu. Što se tiče pušenja, vjerovatno znate da ono ne može imati dobar uticaj na stanje vaše kože, odnosno da je neizostavan upravo negativan efekat. S druge strane, ne postoji istraživanje koje dokazuje direktnu vezu između pušenja i pojave akni i bubuljica, ali postoje pretpostavke koje upućuju na ovo. Sunčanje je, međutim, direktno povezano sa povratnim efektom akni. Naročito je važno naglasiti negativan efekat izlaganja UV zračenju bez zaštitnog faktora, jer ono stvara utisak da djeluje upravo suprotno, dakle isušuje bubuljice. Naizgled bolja situacija je samo trenutna, a UV zraci će zapravo zadebljati epidermis i zapušiti pilosebacealne folikule, podstičući vraćanje sebuma ispod kože. Ovakvo nakupljanje sebuma upravo dovodi do pojave akni, a rješenje je izbjegavanje izlaganja lica UV zracima i nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom koja je prilagođena masnoj koži. Ne smijemo izostaviti ni mobilne telefone, čiju je upotrebu danas gotovo nemoguće izbjeći. Ne biste li izbjegli prenošenje bakterija sa mobilnog telefona na vaše lice, važno je da ga prije upotrebe temeljno očistite.

Pojava akni i bubuljica neizostavno izaziva osjećaj nelagode, a nerijetko negativno utiče na samopouzdanje i samim time na kvalitet života. Važno je da budete svjesni da je ovo problem sa kojim se bori izuzetno veliki broj ljudi i da stav prema sebi ne zasnivate na nerealnim slikama toga kako bi koža trebalo da izgleda, koje vam se nude preko društvenih mreža. Sa aknama je moguće izboriti se primjenom navedenih koraka, uz pomoć stručnjaka, redukovanom ishranom i zdravim navikama uopšte, a na tom putu ka zdravoj koži dignite glavu i ne dozvolite malodušnosti da vas obuzme, već budite istrajni i zasigurno ćete postići rezultate.

Autor: Ljiljana Bugarin

Komentari 0
Povezane vijesti
Povrće bogato gvožđem, idealno za sve one koji ne jedu meso Povrće bogato gvožđem, idealno za sve one koji ne jedu meso
Zeleni smuti je idealan proljećni detoks Zeleni smuti je idealan proljećni detoks
Ove začine treba dodavati u sva jela: Čine čuda kod upala Ove začine treba dodavati u sva jela: Čine čuda kod upala
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 12m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 40m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 50m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 22m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 55m
    0