Навршава се годину дана од крвавог Бадњег дана на Косову и Метохији

05.01.2024. 20:22
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Навршава се годину дана од рањавања Стефана и Милоша Стојановића на Бадњи дан 6. јануара у Готовуши у општини Штрпце. Породице рањених младића кажу да им је то био "крвави Божић". Док се припадник КБС Азем Куртај који их је ранио налази се на слободи, Предсједник општине Штрпце Далибор Јевтић истиче да су Срби правно незаштићени.

Одлазак по бадњак је за све Србе важан догађај, као дио обичаја који претходи најрадоснијем хришћанском празнику Божићу. Прошле године је за становнике Готовуше, Сиринићке жупе, а посебно породице Стојановић из Готовуше био, како кажу, најгори до сада.

Стефан и Милош Стојановић су рањени у Готовуши када су се 6. јануара из сјече бадњака враћали својим кућама. На њих је из возила пуцао Азем Куртај који је ранио оба младића. Један је рањен у шаку док је други задобио прострелну рану рамена.

Звонко Стојановић отац рањеног Милоша истиче да су и читаву годину касније сјећања на тај дан помјешана. Најбитније је, каже, да су дјеца добро и ван животне опасности.

- Како и сами видимо време врло брзо пролази, прошло је годину дана од рањавања двоје деце на Бадњи дан у Готовуши а један од њих је био и мој син. Иако је прошла година осећања су још увек помешана, ту су емоције и срећа и туга и радост све је још увек ту. Најбитније од свега је да су деца добро и да нису у животној опасности. Што се тиче атмосфере у којој дочекујемо наш најрадоснији празник Божић то је као и сваке године. Надам се да ће момци не само из Готовуше, већ из читаве Сиринићке жупе опет ићи, донети бадњак у срећи, здрављу и уз песму као што су увек радили - рекао је Стојановић.

За Миленковић Славицу, баку дванаестогодишњег Стефана то је био крвави Божић. Каже да је захвална богу што јој је унук остао жив.

- Божић је за мене прошле године био крвави Божић, нисмо ни обичај учинили како ваља, а надам се да ћемо ове године прославити као сви нормални људи, да тога не буде више. То је био ужасан дан и дан данас се тако сећам, то је за мене као баку био ударац. Унук је добро, мало има ожиљак то је раме близу срца, како је могло да буде добро је, хвала богу - истиче Славица.

И послије годину дана за мјештане Штрпца свјеже су слике рањених, али И страх који је услиједио. И овај Божић дочекују у стријепњи.

Вељко Миладиновић за Косово онлајн тај догађај описује као трагедију српског народа, и каже да мјештани осјећају страх од онога што тек може да се деси

- Како да кажем како се осећамо после те трагедије српског народа која се наставља и дан данас. Жао ми је те деце која су рањена и хвала богу да су остала у животу. Што се општине Штрпце тиче са околним местима народ има неки посебан страх и стрес због свих могућих дешавања која тек могу да ескалирају, обзиром да приштинска влада неће никако да се договара са Србима и српским народом, много ће бити тешко – рекао је Миладиновић.

Пешић Марица истиче да мјештани након овог догађаја не знају више ни да се радују.

- Као да није Божић, више не знамо да се радујемо. Не знам шта да кажем, жалосно, тужно, а не знамо шта нас чека, али мора да се иде даље - рекла је Пешић.

- Има страха, старији људи се боје шта ће бити. Ми Срби овде у Сиринићкој жупи стварно живимо у гету - истиче још један становник Штрпца.

Припадник КБС Азем Куртај који је из пиштоља ранио Стефана и Милоша одлуком суда у Урошевцу пуштен је да се брани са слободе. Милошев заступник Вељко. Д. Радић истиче да је посљедње рочиште одржано још 16.марта и да се предмет сада налази пред Апелационим судом

- Ако бих сумирао утиске целокупног поступка моје очекивање је било да ће ова кривична ствар да иде доста убрзано међутим, последње рочиште које је пред Основним судом у Урошевцу одржано било је рочиште за прво саслушање и то 16. Марта 2023 године, и од тога дана нити ја који заступам Милоша Стојановића ни мој колега који заступа малолетног Стефана Стојановића нисмо добили никакав позив нити писану информацију о току и статусу кривичног поступка против оптуженог Азема Куртаја. Према сазнањима која сам добио у Основном суду у Урошевцу од поступајућег судије предмет се тренутно налази пред Апелационим судом у Приштини, а сам оптужени Азем Куртај је на слободи. Решењем којим је 16. марта мера притвора била замењена мером условног притвора, после два месеца је било укинуто и оптужени се сада налази на слободи - рекао је Радић.

Предсједник општине Штрпце Далибор Јевтић истиче да  је и годину дана од напада на српске дјечаке Стефана и Милоша Стојановића на Бадњи дан главни утисак да је на дијелу неправда и да су Срби као народ незаштићени у правном смислу.

- И на овај Божић ми  осећамо да су Срби као народ незаштићени у том правном смислу, и када се догоди једна оваква ситуација која се десила пре годину дана оне институције које треба не само у смислу кажњавања већ и превентивног деловања, спречавања нечег сличног у будућност, не раде свој посао на начин на који би требали да раде, и мислим да је то главни утисак. Ја сам у више наврата и током 2023. говорио на ову тему и био нападан и од адвоката који брани оног који је пуцао на Стефана и Милоша, и таква реакција јавности довољно описује ситуацију и околности у којима ми данас као народ живимо - рекао је Јевтић.

Вјерује да у духу празника Божића  многи не подржавају оно што се десило шестог јануара, али истиче да је потребно да институције буду одлучније у спровођењу правде.

- Користим и ову прилику да позовем надлежне институције да добро погледају, анализирају и донесу најправеднију одлуку, јер то није само одлука да би починилац био кажњен, већ одлука мора да има и тежину превентиве, спречавања било кога да помисли да може нешто такво да уради и да прође некажњено, и мислим да је то оно  главно што ја, породице, и моји суграђани очекујемо по овом питању - рекао је Јевтић за Косово онлајн.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    21h 54m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    12h 49m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    22h 0m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    11h 38m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    14h 15m
    0