Навршиле се 22 године од отмице српских новинара код Зочишта

21.08.2020. 17:56
0
ИЗВОР: СРНА

Навршиле су се 22 године од отмице новинара "Радио Приштине" Ђуре Славуја и Ранка Перенића, киднапованих на путу Ораховац-Велика Хоча, недалеко од манастира Зочиште на Косову и Метохији.

Новинарска екипа "Радио Приштине" кренула је да уради репортажу о повратку претходно киднапованих монаха у овај манастир недалеко од Велике Хоче, али су скренули на погрешан пут и од тада им се губи сваки траг.

На мјесту њихове отмице Удружење новинара Србије /УНС/ и огранак Удружења на Косову поставили су спомен-плочу са натписом на српском и албанском језику "Овде су 21. августа 1998. године нестали новинари. Тражимо их."

Плоча је неколико пута обарана и одношена, а из овог удружења сваке године на дан киднаповања колега посјећују мјесто њихове отмице уз подсјећање да до данас није расвијетљена њихова судбина.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић рекао је за "Вечерње новости" да је ово прва годишњица током које је плоча са натписом о нестанку колега на свом мјесту. Претходно је осам пута скидана и постављана.

- Према истраживању УНС-а, новинар `Њујорк тајмса` је дан после отмице Славуја и Перенића видео њихов аутомобил у околини Суве Реке, али ни од кога није добио одговор шта је са њима. Зато УНС неће престати да се бори и опомиње све док налогодавци и кривци за њихов нестанак не буду кажњени, али и за киднаповања и убиства свих медијских радника на Косову - нагласио је Брајовић.

Лист подсјећа да је на Космету киднаповано 18 медијских радника, 15 српских и албанских и трочлана екипа њемачког листа "Штерн".

Пред Хашким трибуналом процесуиран је само случај убиства албанског новинара Шабана Хотија, који је као дио Руске државне телевизије киднапован 1998. године и убијен у једном од логора.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем Настављена потрага за несталим Драгом Танасковићем
Најчитаније
  • Крађа у Палама
    22h 37m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    59m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    19h 4m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    21h 52m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    15h 13m
    0