Navršile se 22 godine od otmice srpskih novinara kod Zočišta

21.08.2020. 17:56
0
IZVOR: SRNA

Navršile su se 22 godine od otmice novinara "Radio Prištine" Đure Slavuja i Ranka Perenića, kidnapovanih na putu Orahovac-Velika Hoča, nedaleko od manastira Zočište na Kosovu i Metohiji.

Novinarska ekipa "Radio Prištine" krenula je da uradi reportažu o povratku prethodno kidnapovanih monaha u ovaj manastir nedaleko od Velike Hoče, ali su skrenuli na pogrešan put i od tada im se gubi svaki trag.

Na mjestu njihove otmice Udruženje novinara Srbije /UNS/ i ogranak Udruženja na Kosovu postavili su spomen-ploču sa natpisom na srpskom i albanskom jeziku "Ovde su 21. avgusta 1998. godine nestali novinari. Tražimo ih."

Ploča je nekoliko puta obarana i odnošena, a iz ovog udruženja svake godine na dan kidnapovanja kolega posjećuju mjesto njihove otmice uz podsjećanje da do danas nije rasvijetljena njihova sudbina.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je za "Večernje novosti" da je ovo prva godišnjica tokom koje je ploča sa natpisom o nestanku kolega na svom mjestu. Prethodno je osam puta skidana i postavljana.

- Prema istraživanju UNS-a, novinar `Njujork tajmsa` je dan posle otmice Slavuja i Perenića video njihov automobil u okolini Suve Reke, ali ni od koga nije dobio odgovor šta je sa njima. Zato UNS neće prestati da se bori i opominje sve dok nalogodavci i krivci za njihov nestanak ne budu kažnjeni, ali i za kidnapovanja i ubistva svih medijskih radnika na Kosovu - naglasio je Brajović.

List podsjeća da je na Kosmetu kidnapovano 18 medijskih radnika, 15 srpskih i albanskih i tročlana ekipa njemačkog lista "Štern".

Pred Haškim tribunalom procesuiran je samo slučaj ubistva albanskog novinara Šabana Hotija, koji je kao dio Ruske državne televizije kidnapovan 1998. godine i ubijen u jednom od logora.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    23h 42m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    20h 35m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    14h 26m
    1
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    22h 32m
    0