Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа

28.04.2024. 09:28
0
ИЗВОР: srna.rs

Гаврило Принцип /1894-1918/, члан "Младе Босне" и атентатор на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, умро је у затвору у Терезину на данашњи дан 1918. године.

Атентат је Бечу био повод за војну инвазију на Србију, чиме је изазван Први свјетски рат.

Историчар из Источног Сарајева Свјетлана Самарџија раније је рекла Срни да многи и данас осуђују припаднике "Младе Босне" због атентата, као да се у суштини и без тога могао избјећи сукоб који је услиједио 28. јуна 1914.

"Већина `атентатора` била је високо образована, а они што су били малољетни итекако су учествовали у интелектуалним расправама и вјеровали у идеју слободе" истакла је Самарџија.

Принцип је као малољетник осуђен на 20 година тешке тамнице, а због нехуманих затворских услова оболио је од туберкулозе.

Припадници "Младе Босне" су за 28. јун, на Видовдан, 1914. године планирали атентат на Фердинанда, а након што то није пошло за руком Мухамеду Мехмедбашићу и након неуспјешног покушаја Недељка Чабриновића, Принцип је извршио атентат.

При томе је, како је Принцип објаснио на суђењу, сплетом околности страдала и Фердинандова супруга Софија, иако није била мета атентата

Према свједочењима савременика и записницима са суђења, Принцип се пред полицијом и судом држао херојски.

Казну је служио у самици, гдје је полако умирао од глади и болести, а пребијан је систематски, свакодневно.

Како су након оконачања рата свједочили неки чувари и затвореници, Принцип је добијао храну тек сваки пети дан, а мучен је звјерски на разне начине.

Ставили би га у дрвено буре у које је претходно било закуцано мноштво великих ексера, па би га котрљали док би се велики ексери забадали у Гаврилово тијело.

Принцип је сахрањен тајно, у ноћи између 28. и 29. априла и до краја рата нико није знао гдје му је гроб. Један аустроугарски војник, Чех Франтишек Лебл је послије рата открио мјесто на којем Принцип почива.

Он је добио наређење да сахрани Принципа на мјесном католичком гробљу, са инструкцијама да не смије да открије гдје се гроб налази, ипак, Лебл је исте те ноћи начинио скицу гробља и Принциповог гроба и послао је своме оцу да је сачува у случају да буде послат на фронт и погине, а по повратку из рата одмах је отишао у Терезин и на Принципов гроб ставио чешку заставу.

Принципови посмртни остаци су, заједно са Чабриновићевим, остацима Трифка Грабежа и других завјереника умрлих у Терезину, пренесени у Сарајево и ту сахрањени у заједничку гробницу.

Дуго након Првог свјетског рата, Сарајево је у свијету било познато по атентату извршеном поред Латинске ћуприје и мост је деценијама носио име Гаврила Принципа, да би га бошњачке власти током сукоба деведесетих година прошлог вијека опет преименовале у Латинску ћуприју.

То је урађено у оквиру акције чији је циљ био промјена имена свих улица које су носиле имена знаменитих Срба.

Они који су извршили пребацивање Принципових посмртних остатака у Сарајево открили су на зиду ћелије стихове написане Принциповом руком:

"Наше ће сјене ходати по Бечу, Лутати по двору, плашећи господу".

Посљедњих година, на Видовдан, у Источном Сарајеву одржава се манифестација "Принципови дани у Источном Новом Сарајеву", током које представници града Источно Сарајево и општина у његовом саставу посјећују спомен-капелу Видовданских хероја и полажу вијенце на мјесту, гдје је сахрањен Гаврило Принцип и остали чланови "Младе Босне", као и на споменик у парку "Гаврило Принцип" у Источном Новом Сарајеву.

Гаврило Принцип, припадник "Младе Босне" и "атентатор" на окупационог аустријског надвојводу Франца Фердинанда, рођен је 25. јула у Обљају код Босанског Грахова.

Он је као члан пројугословенске организације која се залагала за окончање аустроугарске владавине у БиХ извршио атентат на Фердинанда 28. јуна 1914. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО) Четири године од смрти доктора Лазе: Илиџа памти своје јунаке (ФОТО)
Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине Доктор Миодраг Лазић - анђео спаса за Србе преко Дрине
Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa
Најчитаније
 • Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ
  12h 39m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  9h 47m
  1
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  11h 5m
  0
 • Најбржи начин да расхладите аутомобил који је био паркиран на сунцу
  11h 45m
  0
 • Сутра нестабилно са локалним пљусковима и грмљавином
  8h 59m
  0