Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца

22.04.2024. 09:53
0
ИЗВОР: katera.news

У тридесетогодишњој историји Српске Илиџе 22. април 1992. године је био један од најтежих и најтужнијих дана. Тада је за одбрану Српске Илиџе и српског народа дало своје животе дванаест Илиџанаца. Нападнути су и мучки убијени од стране дотадашњих комшија, муслимана из Соколовић Колоније, Храснице, Бутмира и Отеса, који су овим нападом прекшили све постигнуте договоре око ненападања и очувања мира на Илиџи.

Иако муслиманска страна овај догађај карактерише као србо-четничку агресију на Илиџу, чињенице говоре супротно. Имена и презимена погинулих српских родољуба несумњиво потврђују да се радило о становницима Илиџе који су деценијама, па чак и вијековима живјели на овим просторима. Дакле, нема говора о томе да су дошли однекуд са стране како би окупирали БиХ.

Осим тога, распоред супротсављених снага и њихови правци дјеловања, приказани на топографској карти коју данас објављујемо, показују да су муслиманске снаге, јачине око 500 бојовника, извршиле напад на Илиџу из више праваца које је осмислио Енвер Хаџихасановић (дезертер ппук ЈНА). Главни правац напада је био Соколовић Колонија – комплекс хотела (Србија и други). Напад је трајао око дванаест часова, од раних јутарњих сати када су муслиманске снаге перфидно заузеле Институт за физијатрију користећи бијеле мантиле здравствених радника и почели дјеловати снајперском ватром, до послеподневних часова када су јединице ЈНА направиле тампон зону између сукобљених страна.

Муслиманске и српске снаге су претрпјеле велике губитке, али је исход битке – одбрана Српске Илиџе, одредио даљи ток рата на овим просторима, односно достигнути положаји су остали приближно исти до завршетка рата.

Тог 22. априла 1992. године, за одбрану српске земље и народа, животе су дали: 

Грковић (Милан) Милорад

Јањић (Бранко) Драгислав - Ђед

Јањић (Вељко) Лука

Јањић (Вељко) Васо

Милутиновић (Владо) Жарко

Пејић (Драгомир) Бранко

Симуновић (Миле) Ненад

Станић (Крсто) Станко

Сувајац (Андрија) Драго

Урошевић (Љубомир) Жељко

Вујичић (Божидар) Недељко

Зељаја (Реља) Ранко

Слава им и хвала!

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

Коментари 0
Повезане вијести
Вријеђао Србе и Македонце: УЕФА казнила албанског репрезентативца Вријеђао Србе и Македонце: УЕФА казнила албанског репрезентативца
Отмица српских рудара у "Белаћевцу" - почетак кампање масовног злочина над Србима Отмица српских рудара у "Белаћевцу" - почетак кампање масовног злочина над Србима
Прије 32 године с подручја Тузле протјерано око 5.500 Срба Прије 32 године с подручја Тузле протјерано око 5.500 Срба
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  9h 5m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  21h 58m
  2
 • У саобраћајној несрећи у Невесињу погинула осамнаестогодишња дјевојка
  7h 36m
  0
 • Хан Пијесак: Прва тракторијада окупила око 20 учесника (ВИДЕО)
  5h 34m
  0
 • Кафе “Пинки” побједник турнира “Коран 2024”
  9h 48m
  0