Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца

22.04.2022. 10:06
0
ИЗВОР: katera.news

У тридесетогодишњој историји Српске Илиџе 22. април 1992. године је био један од најтежих и најтужнијих дана. Тада је за одбрану Српске Илиџе и српског народа дало своје животе дванаест Илиџанаца. Нападнути су и мучки убијени од стране дотадашњих комшија, муслимана из Соколовић Колоније, Храснице, Бутмира и Отеса, који су овим нападом прекшили све постигнуте договоре око ненападања и очувања мира на Илиџи.

Иако муслиманска страна овај догађај карактерише као србо-четничку агресију на Илиџу, чињенице говоре супротно. Имена и презимена погинулих српских родољуба несумњиво потврђују да се радило о становницима Илиџе који су деценијама, па чак и вијековима живјели на овим просторима. Дакле, нема говора о томе да су дошли однекуд са стране како би окупирали БиХ.

Осим тога, распоред супротсављених снага и њихови правци дјеловања, приказани на топографској карти коју данас објављујемо, показују да су муслиманске снаге, јачине око 500 бојовника, извршиле напад на Илиџу из више праваца које је осмислио Енвер Хаџихасановић (дезертер ппук ЈНА). Главни правац напада је био Соколовић Колонија – комплекс хотела (Србија и други). Напад је трајао око дванаест часова, од раних јутарњих сати када су муслиманске снаге перфидно заузеле Институт за физијатрију користећи бијеле мантиле здравствених радника и почели дјеловати снајперском ватром, до послеподневних часова када су јединице ЈНА направиле тампон зону између сукобљених страна.

Муслиманске и српске снаге су претрпјеле велике губитке, али је исход битке – одбрана Српске Илиџе, одредио даљи ток рата на овим просторима, односно достигнути положаји су остали приближно исти до завршетка рата.

Тог 22. априла 1992. године, за одбрану српске земље и народа, животе су дали: 

Грковић (Милан) Милорад

Јањић (Бранко) Драгислав - Ђед

Јањић (Вељко) Лука

Јањић (Вељко) Васо

Милутиновић (Владо) Жарко

Пејић (Драгомир) Бранко

Симуновић (Миле) Ненад

Станић (Крсто) Станко

Сувајац (Андрија) Драго

Урошевић (Љубомир) Жељко

Вујичић (Божидар) Недељко

Зељаја (Реља) Ранко

Слава им и хвала!

Подсјећамо, поводом обиљежавања првих 30 година општине Српска Илиџа, читаоци ће имати прилику да, сваког петка,  у 12 часова, погледају нови сет докумената, странице дневних новина или да се присјете људи који су обиљежили период од 1992. до 1996. године, када је стварана Српска земља.

 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика
 • Слика

Преузимање текста или фотографија, без одобрења аутора је строго забрањено!

Коментари 0
Повезане вијести
Мастиловић: Српски народ у грчевитој борби да се одржи на овим просторима Мастиловић: Српски народ у грчевитој борби да се одржи на овим просторима
Сјећање на Видовдан 1994. године у Српској Илиџи Сјећање на Видовдан 1994. године у Српској Илиџи
Џанановићу и Гаџи укупно 16 година затвора због злочина над Србима Џанановићу и Гаџи укупно 16 година затвора због злочина над Србима
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  22h 53m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  10h 5m
  1
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  11h 3m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  9h 5m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  7h 51m
  0