Навршило се 20 година од терористичког напада на САД

11.09.2021. 08:59
0
ИЗВОР: СРНА

Данас се навршило 20 година од терористичких напада на САД у којима је погинуло око 3.000 људи, док је више од 25.000 повријеђено.

Терористички напад на куле Свјетског трговинског центра у Њујорку и на зграду Пентагона извели су припадници Ал каиде са отетим путничким авионима.

Деветнаест припадника Ал каиде упали су у кабине четири путничка авиона и, служећи се ножевима за хартију као оружјем, преузели контролу.

Авион Американ ерлајнса улетио је у сјеверни торањ Свјетског трговинског центра на доњем Менхетну, а двадесетак минута касније авион Јунајтед ерлајнса ударио је у јужну кулу.

Обе куле близнакиње са по 110 спратова срушиле су се за мање од два сата, што је довело и до значајног оштећења околних зграда.

Трећи авион отет изнад Охаја пао је на западну страну Пентагона што је довело до урушавања зграде.

Четврти авион летио је у правцу Вашингтона, али се срушио у поље у Пенсилванији, након што су путници ушли у кабину и борили се са отмичарима за контролу.

Након напада САД су званично покренуле рат против тероризма и притисак на Авганистан ради свргавања талибана који су одбили захтјев Вашингтона да протјерају вођу Ал каиде Осаму бин Ладена.

Бин Ладен је одговорност за напад 11. септембра преузео 2004. године, а као мотив је навео подршку Израелу и присуство америчке војске у Ираку и Саудијској Арабији.

Десет година касније Бин Ладен је убијен у Пакистану у рацији коју су спровеле америчке снаге.

Терористички напад 11. септембра 2001. године је међу најзначајнијим догађајима који су се десили од почетка 21. вијека, у смислу општих економских, социјалних, културних и војних посљедица које су услиједиле у САД и остатку свијета.

На мјесту на којем су се налазиле куле “близнакиње” у Њујорку подигнуто је спомен-обиљежје жртвама, а сазидан је и нови Свјетски трговински центар.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшена жена која је планирала напад на руске трупе Ухапшена жена која је планирала напад на руске трупе
Ухапшена још троје осумњичених за умијешаност у напад на "Крокус сити хол" Ухапшена још троје осумњичених за умијешаност у напад на "Крокус сити хол"
ФСБ спријечила терористички напад ФСБ спријечила терористички напад
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 30m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 26m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 30m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 23m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 20m
    0