Не ради систем који је Влада Српске платила 1,5 милиона КМ

20.04.2022. 21:43
1
ИЗВОР: capital.ba

Систем обједињеног обрачуна и наплате комуналних производа и услуга, који је плаћен 1,5 милиона марака из Буџета Српске, ни двије године након увођења није у потпуној примјени.

„Smart city платформа за систем обједињене наплате” у надлежности је Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, које је 2020. године израду тог система повјерило компанијама „Dwelt“ и „Sirius 2010“.

Систем је плаћен 1.499.940 КМ, а већ годину и по на питања Capital-а да ли је систем уведен, који градови и општине су њиме обухваћени и које су уштеде остварене, из Владе РС не желе да одговоре.

Међутим, из извјештаја о проведеној финансијској ревизији Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво за 2021. годину видљиво је да систем није оперативан.

- Систем обједињеног обрачуна и наплате комуналних производа и услуга није још у потпуној оперативној примјени код свих пет пилот општина укључених у пројекат - навели су ревизори.

Додају да је Министарство нематеријалну произведену имовину исказало у износу од 5.312.413 КМ бруто вриједности, те да се то у цијелости односи на вриједност рачунарских програма, од којих су најзначајнији „Smart city платформа за систем обједињене наплате” (бруто вриједности 1.499.940 КМ и нето вриједности 1.124.955 КМ), систем задетекцију аномалија на мрежи (бруто вриједности и нето вриједности 599.872 КМ) и систем за одређивање Јединственог матичног броја за новорођенчад „е-беба” (бруто вриједности 800.000 КМ, исправке вриједности 233.333 КМ и нето вриједности 566.667 КМ).

- Систем за детекцију аномалија на мрежи је оперативан односно у функцији од децембра 2021. године, а систем за одређивање Јединственог матичног броја за новорођенчад је имплементиран у 13 породилишта у Републици Српској - истакли су ревизори.

Ревизори су Министарству, којим руководи Срђан Рајчевић, дали мишљење са резервом, а као један од разлога за то било је и запошљавање мимо Закона о државним службеницима.

Подсјећамо, циљ увођења „Smart city платформе за систем обједињене наплате” требао је да буде обједињавање свих кумуналних рачуна на један рачун како би се повећала њихова наплата, уштедило на потошном материјалу и софтверској и хардверској опреми, те смањио број службеника за обраду података…

Систем је требало да обрачунава најмање 5.000 корисника комуналних услуга у минути.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Славко 21.04.2022. 09:52
    Влада = највећи непријатељ Републике Српске.
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 47m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 22m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 21m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 48m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 40m
    0