Небески спектакл у Русији на Дан побjеде(ВИДЕО)

09.05.2020. 11:54
0
ИЗВОР: rts.rs

Ове године на Дан побједе у Русији није било традиционалне војне параде због епидемије коронавируса.

Међутим, није изостао спектакл на небу, пошто су војни авиони надлетали градове у Русији.

Приказани су хеликоптери и авиони који су понос руског ратног ваздухопловства.

Предсједник Русије Владимир Путин положио је цвијеће на Гроб незнаног јунака унутар зидина Кремља и одржао традиционални говор.

Дан победе у Москви

Честитао је Дан побједе свим грађанима и истакао да је то најважнији и најсвечанији празник који има духовно и суштинско значење.

-То је наше сјећање, понос и историја наше земље. Историја сваке породице, дио наше душе коју су нам предали очеви, мајке, баке и деде- рекао је Путин.

Пожелио је дуге животе ветеранима и рекао да се клања пред великим покољењем побједника који су за земљу урадили толико да то не може да им се плати.

-Сапсили су отаџбину, ослободили Европу и заштитили мир. Обновили су градове и села и оставили грандиозна дјела- поручио је Путин.

Како је рекао, прошло је 75 година од када се завршио велики отаџбински рат. Најавио је да ће то бити свечано обиљежено, онако како то захтјева дуг према онима који су извојевали победу. Путин је рекао да ће касније бити одржана парада и марш Бесмртног пука.

-Ми ћемо се увек сећати њихове истрајности. Уједињује нас заједничко сећање, наде, стремљења. Знамо и чврсто верујемо да смо непобедиви када смо заједно- поручио је предсједник Русије.

Услиједило је оно што су грађани Русије али и бројни љубитељи војне авијације широм свијета нестрпљиво чекали.

Прво су на позорницу испод облака у Москви ступили хеликоптери. Њих је предводио Ми-26, највећи хеликоптер који се производи на свијету. Реч је о двомоторном тешком транспортном хеликоптеру носивости преко 20.000 килограма. Серијски се производи у Ростову.

Услиједили су налети свих хеликоптера који представљају понос руског ваздуховпловства –борбених двоседа Ми-28 и јуришних Ми-24.

Налет хеликоптера

Затим су наступиле летјелице с крилима. Нимало стидљиво тај део програма отворио је авион за радио-локационо осматрање А-50.

Пратила су га три стратешка транспортера Ан-124 "руслан". То је трећи по величини транспортсни авион на свијету, а јавност у Србији могла је да га упозна када је на аеродром у Батајници допремао ПВО системе "панцир".

Узбуђење на небу изнад Москве је расло када се појавио стратешки бомбардер Ту95м, авион подзвучне брзине намењен за ношење великог терета и дејство по утврђеним циљевима. Способан да носи и оружје са нуклеарним бојевим главама.

Бомбардери Ту-95

Одмах иза њега, како то ред и налаже, ишао је Ту-160, суперсонични стратешки бомбардер са промењивом геометријом крила. Руско војно ваздухопловство тренутно посједује 16 примерака тог авиона. Као демонстрација моћи и способности, извршена је и симулација допуне горива у вазудуху из цистерне.

Вероватно је највећи број људи чекао налет ловачке авиијације који је почео чувеним авионима "миг 29". Затим су прелетјели "мигови 31" и Су-27, можда и најчешће спомињани руски авиони у претходним годинама и акцијама.

Ловци у савршеној формацији

Главни састојак руског спектакла на небу били су авиони пете генерације Су-57 који су летјели у формацији. То је ловац-пресретач смањене уочљивости који може да лети надзвучном брзином у режиму рада мотора без допунског сагоревања.

Шлаг на торту и комплетан утисак свечаности пружиле су акро групе. У Србији веома поштовани "Стрижи", као и "Руски витезови". Њихове налете обиљежили су и фантастички кадрови из ваздуха који су се могли видети у живом преносу током савршене формације.

На крају су авиони исцратли руску заставу на небу изнад Црвеног трга, чиме је овогодишња свечаност завршена.

Војна парада ће сачекати да прође пандемија коронавируса у свету, али је утисак да је Дан победе у Русији достојно обиљежен.

Авиони нису летели само изнад Москве, већ и изнад 47 других градова. На тај начин је почаст онима који су животе дали за слободу одата ближе небу.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Дан побједе над фашизмом и Дан Европе Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 39m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 49m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 41m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 40m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 34m
    0