Неће бити затварања подручних одјељења у Српској

31.05.2022. 08:09
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Мање ђака и све празније учионице широм Српске слика је која не улијева оптимизам, али охрабрује то да неће доћи до затварања подручних школа у идућој школској години.

Из Министарства просвјете и културе РС за “Глас Српске” кажу да без обзира на мање уписаних ученика, није у плану затварање подручних одјељења да би сва дјеца имала једнака права на образовање.

Додају да у Српској има 187 централних школа и 457 подручних одјељења, од тога 88 деветоразредних и 369 петоразредних.

- Закон о основном васпитању и образовању дефинише да подручно деветоразредно одјељење које има мање од 36 ученика од шестог до деветог разреда престаје да ради као деветоразредно и наставља да ради као петоразредно подручно одјељење, али да може да настави да ради као деветоразредно уколико се настава организује у комбинованим одјељењима - истакли су из Министарства просвјете те додали да тренутно има 14 деветоразредних подручних одјељења у којима се комбинује настава од шестог до деветог разреда.

Када је ријеч о петоразредним одјељењима, законом је прописано да оно које има мање од пет ученика престаје да ради, али могу да наставе са радом уколико имају сагласност министарства.

- У Српској има 99 подручних одјељења која имају до пет или пет ученика - додали су из ресорног министарства.

Опстанак подручних школа веома је значајан за родитеље и кућни буџет, с обзиром на то да су централне школе од појединих села удаљене десетине километара. Директор ОШ “Петар Кочић” у Имљанима крај Кнежева Новица Келеман рекао је за “Глас Српске” да опстанак подручних школа значи и у доброј мјери и опстанак села.

- Осим централне школе имамо и три подручна одјељења у Влатковићу, Петровом пољу и Корићанима. Та подручна одјељења сигурност су и дјеци и родитељима, јер су од централне школе удаљени чак и до 19 километара, за малу дјецу је то напорно, кад заврше наставу морали би чекати аутобусу сат-два, а посебно је незгодно зими - рекао је Келеман.

Учитељица у Корићанима Маја Бекић каже за “Глас” да у подручном одјељењу ради већ седам година те да број ученика варира од два до четири ђака. Да би држала наставу свакодневно путује из Кнежева, 40 километара и најмање сат времена, јер је лош пут. Међутим, наглашава да јој није тешко и да је испуњава занимање којим се бави.

 - Сада су два ученика, колико ће бити и идуће године, два дјечака. Лакше је дјеци, али и родитељима, јер је ово планински крај, лоши су путеви, а зиме сурове. Буде непроходно, настава почиње у девет, а зими неријетко знамо да чекамо и до 11 да неко прочисти пут - рекла је Бекићева.

Предност

Према ријечима Маје Бекић одјељења у којима се ђаци могу пребројати на прсте једне руке имају и предности.

- Одјељење је комбиновано, сада је трећи и четврти разред, а предности су у сваком случају тај индивидуални приступ, можемо више да се посветимо него када их је 20 у одјељењу - рекла је учитељица подручног одјељења у Корићанима.

Аутор: Милош Васиљевић

 

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    23h 12m
    0
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    1h 29m
    1
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    23h 19m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    20h 1m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    14h 39m
    0