Недостатак паркинг простора у Палама све већи проблем

04.06.2020. 14:48
0
ИЗВОР: Катера/OSM TV

Усљед изградње великог броја стамбених и пословних објеката становници Пала већ пар година уназад губе стрпљење због недостатка паркинг простора, посебно када се ради о градњи нових зграда у старијем дијелу центра Пала.

Због честих измјена регулационог плана и жеље инвеститора да граде у центру Пала долази до гужве на паркинг простору, посебно тамо гдје се нове зграде „наслањају“ на већ постојеће и релативно мале паркинг просторе, те тако се стварају проблеми.

У Одјељењу за просторно уређење и стамбено-комуналне послове општине Пале кажу да је оквирни стандард да се према броју станова у једној згради изгради довољан број паркинг мјеста испред исте, али да, међутим, на појединим локацијам тако нешто није могуће.

- Изградњом нових објеката предвиђена је изградња нових паркинг мјеста и ми се трудимо да обавјестимо инвеститоре да изграде одређени број паркинг мјеста. На паркинг простору код новог храма је предвиђена градња нових зграда, гдје ће бити изграђено довољно паркинг простора – увјерава Данило Крсмановић, замјеник начелника поменутог Одјељења.

Слика

Крсмановић истиче да је планским актима предвиђен довољан број паркинг простора и да ће будућим инвеститорима бити представљени ти акти.

- Инвеститор треба да изгради паркинг или гаражни простор и ми отприлике правимо добре могућности да инвеститор одређени дио трошкова пренесе у изградњу паркинг мјеста. Мислим да ће завршетком изградње нових зграда код храма бити ријешен тај проблем – додаје Крсмановић.

Неколико станара из зграда у Улици Милана Симовића, гдје се налази велики и неасфалтирани паркинг простор, изражавају забринутост због лошег стања истог, али инајаве да ће се на том мјесту градити нова стамбена зграда.

- Никад не знам гдје могу паркирати, сваки дан је испред моје зграде по 10 аута која се ту нагурају. Некад морам паркирати и по 100 метара од моје зграде или на паркинг испред „Тома“. За ове двије зграде је направљен паркинг од 20 мјеста, а у плану је градња нове зграде. Не знам како ће то изгледати – рекао је један од станара зграде у Улици Милана Симовића.

Он додаје да, поред тога што нови станари из оближње зграде већ користе њихов паркинг простор, велики проблем представљају и повремени корисници паркинга, који посјећују оближње кафиће и радње.

Осим стамбених зграда, велики проблем у Палама представља и то што поједине јавне установе и државне институције немају довољно паркинг мјеста, како за службена возила, тако и за приватна возила запослених.

Међу највећим проблемима јесте то што Дом здравља Пале само код новог дијела, прекопута Поште има мали паркинг, гдје већином паркирају станари оближње зграде, док испред улаза у Хитну помоћ и Дом здравља, осим санитета, не може нико други паркирати јер нема мјеста.

Због нечије неодговорности и паркирања на тротоару, све чешће мајке са дјецом у колицима, особе са инвалидитетом и старији морају да користе улицу, односно коловоз као простор за кретање што их излаже додатним опасностима.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    17h 53m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    18h 0m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    14h 42m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    9h 20m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    9h 52m
    0