Nedostatak parking prostora u Palama sve veći problem

04.06.2020. 14:48
0
IZVOR: Katera/OSM TV

Usljed izgradnje velikog broja stambenih i poslovnih objekata stanovnici Pala već par godina unazad gube strpljenje zbog nedostatka parking prostora, posebno kada se radi o gradnji novih zgrada u starijem dijelu centra Pala.

Zbog čestih izmjena regulacionog plana i želje investitora da grade u centru Pala dolazi do gužve na parking prostoru, posebno tamo gdje se nove zgrade „naslanjaju“ na već postojeće i relativno male parking prostore, te tako se stvaraju problemi.

U Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Pale kažu da je okvirni standard da se prema broju stanova u jednoj zgradi izgradi dovoljan broj parking mjesta ispred iste, ali da, međutim, na pojedinim lokacijam tako nešto nije moguće.

- Izgradnjom novih objekata predviđena je izgradnja novih parking mjesta i mi se trudimo da obavjestimo investitore da izgrade određeni broj parking mjesta. Na parking prostoru kod novog hrama je predviđena gradnja novih zgrada, gdje će biti izgrađeno dovoljno parking prostora – uvjerava Danilo Krsmanović, zamjenik načelnika pomenutog Odjeljenja.

Slika

Krsmanović ističe da je planskim aktima predviđen dovoljan broj parking prostora i da će budućim investitorima biti predstavljeni ti akti.

- Investitor treba da izgradi parking ili garažni prostor i mi otprilike pravimo dobre mogućnosti da investitor određeni dio troškova prenese u izgradnju parking mjesta. Mislim da će završetkom izgradnje novih zgrada kod hrama biti riješen taj problem – dodaje Krsmanović.

Nekoliko stanara iz zgrada u Ulici Milana Simovića, gdje se nalazi veliki i neasfaltirani parking prostor, izražavaju zabrinutost zbog lošeg stanja istog, ali inajave da će se na tom mjestu graditi nova stambena zgrada.

- Nikad ne znam gdje mogu parkirati, svaki dan je ispred moje zgrade po 10 auta koja se tu naguraju. Nekad moram parkirati i po 100 metara od moje zgrade ili na parking ispred „Toma“. Za ove dvije zgrade je napravljen parking od 20 mjesta, a u planu je gradnja nove zgrade. Ne znam kako će to izgledati – rekao je jedan od stanara zgrade u Ulici Milana Simovića.

On dodaje da, pored toga što novi stanari iz obližnje zgrade već koriste njihov parking prostor, veliki problem predstavljaju i povremeni korisnici parkinga, koji posjećuju obližnje kafiće i radnje.

Osim stambenih zgrada, veliki problem u Palama predstavlja i to što pojedine javne ustanove i državne institucije nemaju dovoljno parking mjesta, kako za službena vozila, tako i za privatna vozila zaposlenih.

Među najvećim problemima jeste to što Dom zdravlja Pale samo kod novog dijela, prekoputa Pošte ima mali parking, gdje većinom parkiraju stanari obližnje zgrade, dok ispred ulaza u Hitnu pomoć i Dom zdravlja, osim saniteta, ne može niko drugi parkirati jer nema mjesta.

Zbog nečije neodgovornosti i parkiranja na trotoaru, sve češće majke sa djecom u kolicima, osobe sa invaliditetom i stariji moraju da koriste ulicu, odnosno kolovoz kao prostor za kretanje što ih izlaže dodatnim opasnostima.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak Kosorić zadovoljan startom Romanije: Očekivali smo dobar početak
Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama Humanitarno veče za Milana Madžgalja u petak u Palama
Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO) Pale: Srpska demokratska stranka i Socijalistička partija podržale Dejana Kojića (VIDEO)
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    20h 7m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    19h 41m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    18h 47m
    4
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    12h 9m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    21h 8m
    0