Недостатак радне снаге велики проблем у угоститељству

16.02.2023. 20:35
6
ИЗВОР: glassrpske.com

Недостатак радне снаге велики је проблем у свим привредним гранама, посебно у угоститељству.

Послодавци из сезоне у сезону интензивно траже раднике, који традиционално одлазе на привремени рад у Хрватску и Црну Гору.

Одлазак радника у Хрватску и Црну Гору, сваке године задаје главобољу требињским угоститељима, што је посебно изражено пред сезону, пише РТРС.

Конобари, кувари и шанкери тренутно су најтраженији.

- Очигледно је да је велики одлив радника и да се сви угоститељи сусрећу са тим, па и ми овдје, али се трудимо да свим нашим запосленим пружимо добре услове како бисмо их задржали. Код нас је тренутно расписан конкурс за рецепционере, конобаре, куваре, шанкере, домаћинство односно хигијеничарке - навела је Милица Аџић, маркетинг менаџер Требиње.

Услов да би радници осталии, сматрају угоститељи, су сигуран посао, нормални услови за рад и пристојне плате.

- Некако смо успјели да их све задржимо тиме што смо им оставили сезонске плате које ће вјероватно у сезони порасти, јер не можемо да се боримо против Дубровника, Црне Горе, људи одлазе гдје им је боље, гдје су више плаћени, тако да ми иако је мртва сезона негдје послујемо и на нули како бисмо задржали добре људе - истакла је Бранка Илић, директор хотела у Требињу.

Из Удружења послодаваца туризма и угоститељства “Хорека” кажу да су плате и услови рада главни разлог одласка радника.

А просјечна плата радника у угоститељству у Српској је од 800 до 1.200 марака.

- Мораћемо мијењати од законске регулативе до неких ствари гдје ће бити задовољна и једна и друга страна, мораћемо и већу емпатију гајити према својим радницима, од едукације, бенефита, боље плате и све оно што је укључено да би неко био задовољан својим радним мјестом - сматра Далибор Шајић, предсједник Удружења послодаваца туризма и угоститељства Хорека.

Да би зауставили одлив радника, Привредна комора Републике Српске, у оквиру УСАИД-овог пројекта развоја одрживог туризма у БиХ, са УСАИД-ом проводи “Профи програм обуке и сертификације на радном мјесту”.

Реализација је планирана у три хотела и два ресторана у Бањалуци и Теслићу.

- Програм ће бити реализован на четири нивоа – први је за раднике који тек ступају на рад, други и трећи ниво су за запослене, а четврти је за менаџмент - појаснио је Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске.

- Обуке ће бити на радном мјесту, што је ријетка прилика, сертификоване су и биће признате од надлежних институција. Овом праксом, која даје добре резултате, повећавају се вјештине и знања, што ће побољшати квалитет услуге хотела или ресторана, те мотивисати послодавца да задржи такве раднике - додао је Ерол Мујановић, замјеник директора Канцеларије за економски развој УСАИД-а у БиХ.

У угоститељству у Српској, запослено је више од 13.000 радника, а на бироу за запошљавање је више од 3.000 незапослених који су потребни овом сектору.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Анонимно 17.02.2023. 12:06
    Prošlo vrijeme robovanja i fakulteta,došlo vrijeme dobrih radnika.Dugo su poslodavci govorili "ako ti nećeš da robuješ ima ko hoće,svaki me dan neko za rukav vuče i traži posao"Eno i sad i u Viktoriji prijavljeni konobari.
  • Generic placeholder image
    Заворањ 17.02.2023. 08:38
    Бити добар конобар је умјетност, исто ко бити добар ИТ стручњак, само су квалитети и задаци различити.
    Конобара има, али разума код власника нема.
    Ако има гостију има и пара.
    Власници морају да се старају да створе стандарде и да се школују, а не да циједе раднике о траже вишак на њихов рачун. Свако би радио у родном граду за 100 км мање под условом да су остали услови испуњени.
    Поново долазимо до оне: путеви ће пожељети Турака, а Турака ниђе бити неће. Тако исто са газдама, који су паре намакли диловима а не мозгом, поново се жале.
    Ко је углед стеко радом и знањем неће се жалити.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 17.02.2023. 07:09
    Ima radne snage koliko hoćeš, puna jadranska obala naših ljudi. A zašto naši skorojevići ne mogu da nađu radnike neka se zapitaju malo. Možda neće niko da radi na crno za mizernu platu, bez slobodnog dana, godišnjeg odmora? Možda ljudi ne vole da ih lokalni krimosi-gazde tretiraju kao stoku?
  • Generic placeholder image
    Aaa 16.02.2023. 23:27
    Pa nek dignu kamen mozda nadju sta..... Da ste bili korektni orema radnicima nebi sad imali ovakav problem.... Istresali se na radnike kao da su robovi, odbijali od platr, prijetili otkazima, ucjenjivali.... Ima Boga sve se vrati.... Sad nek vam djeca rade za minimalac.
  • Generic placeholder image
    Pješak 16.02.2023. 23:20
    Ne potcenjujem nijedan pošten posao, ali šta hoće konobari? Pa, koju to oni školu imaju i kakva je to težina i odgovornost njihovog posla? Hoće da imaju veće plate nego, npr., medicinske sestre? Ama gdje to ima? Samo u izvrnutim sistemima vrijednosti kao što je ovaj naš.
  • Generic placeholder image
    Leo 16.02.2023. 22:26
    Samo istrajte na ovom oporezivanju bakšiša, pa će te vidjeti ponudu da baš kod vas radimo...koji debili...Ono sto upada u oči je činjenica da se srpskim gazdama nije gadilo da prepisu tu ideju o porezu na bakšiš od ...Hrvata..dok neke mozda dobre momente za radnika...ignorišu
Повезане вијести
Сутра нерадни дан Сутра нерадни дан
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    11h 10m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    10h 26m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    7h 42m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    6h 4m
    0
  • Данас Марковдан
    14h 52m
    0