Недовољно алтернатива руском гасу

01.05.2022. 11:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Европске земље немају довољно алтернатива за замјену природног гаса из Русије да би могле да избјегну озбиљне економске проблеме сљедеће зиме, пише "Вашингтон пост".

- Према скоро сваком сценарију, сљедећих 18 мјесеци биће тешко вријеме за Европу, док се свијетом шири утицај високих цијена, а владе покушавају да осигурају снабдијевање својих фабрика, загријавање домова и рад електрана. Нема довољно алтернатива у скорије вријеме да би се избјегле велике економске тешкоће наредне зиме уколико Русија прекне испоруке - пише у чланку.

Едвард Чоу, стручњак за енергетску безбједност у Центру за стратешке и међународне студије, оцјењује да се "игра веома опасна игра".

- Не знам како ово треба да се заврши. Чини се да ће бити веома тешко и за Западну Европу и за Русију - рекао је Чоу америчком листу, а преноси ТАСС.

Према његовим ријечима, глобалне количине које се испоручују вјероватно се неће драстично мијењати у скорије вријеме.

- Нико неће моћи да произведе већу количину течног природног гаса довољно брзо без обзира на фантазије којима владе желе да спинују - додао је Чоу.

У тексту се посебно указује на неспремност Њемачке, економског мотора Европе, која је прије почетка војне акције Русије у Украјини примала скоро половину свог гаса из Русије.

- Њемачка је то смањила на 35 одсто, али није у доброј позицији да у скорије вријеме обори руски гас на нулу - наводе аутори чланка у "Вашингтон посту" и напомињу да ова земља нема инфраструктуру за увоз течног природног гаса.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    2h 29m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    23h 14m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    5h 15m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    7h 55m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    4h 48m
    1