Неефикасан систем социјалне заштите у Републици Српској

08.12.2021. 20:49
0
ИЗВОР: capital.ba

Надлежне институције нису приступиле изради неопходних кључних докумената за развој система социјалне заштите у Републици Српској, нису преиспитале колико је адекватан постојећи модел финансирања права која проистичу из области социјалне заштите, а у појединим локалним заједницама се на прву исплату чекало дуже него што је то био случај раније.

Све су ово закључци Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске која је накнадно испитала провођење препорука из Извјештаја ревизије учинка "Ефективност остваривања права у социјалној заштити".

Нису израђени стратешки документи

- Накнадни преглед је показао да надлежне институције, у периоду након објављивања Извјештаја ревизије учинка, нису приступиле изради неопходних стратешких докумената како би се утврдила кључна опредјељења и стратешки правци развоја система социјалне заштите, као битне претпоставке организације, функционисања и његовог развоја - истакли су ревизори.

Додали су да није преиспитано ни колико је постојећи модел финансирања права из те области уопште адекватан, као ни какав је његов утицај на постојеће стање.

Оно што су ревизори још замјерили, када је остваривање права из области социјалне заштите у питању, јесте то што су прошле године грађани у појединим локалним заједницама на прву исплату чекали дуже него 2016. године када су препоруке дате.

- Такође, многе јединице локалне самоуправе и даље не располажу довољним кадровским и финансијским капацитетима што узрокује потешкоће у правовременој организацији рада комисија и исплати новчаних средстава за финансирање наведених права - наглашавају ревизори.

Дискриминација корисника социјалне заштите

Подсјетимо, ревизори су 2016. године утврдили да корисницима социјалне заштите, посматрано са апекта права на новчану помоћ и права на додатак за помоћ и његу другог лица, у поступку остваривања права није осигурана правовременост нити могући ниво равноправности свих корисника.

- Утврђено је да корисници социјалне заштите релативно дуго чекају на остваривање наведених права, те да међу њима постоје значајне разлике у времену чекања - закључили су тада ревизори.

На основу тих налаза дали су и препоруке о промјенама које је потребно учинити да би се унаприједило функционисање система социјалне заштите.

Све дате препоруке су дјелимично проведене.

- Влади Републике Српске, односно Министарству здравља и социјалне заштите, те јединицама локалне самоуправе, које имају најзначајније улоге, надлежности и одговорности у области социјалне заштите, се препоручује да интензивирају постојеће и предузму потребне мјере и активности у циљу потпуне реализације препорука датих у Извјештају ревизије учинка - навели су ревизори.

 

Бојана Нинковић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Власт Републике Српске игнорише све веће економске проблеме Власт Републике Српске игнорише све веће економске проблеме
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    20h 41m
    12
  • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
    23h 45m
    0
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    15h 25m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    14h 38m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    16h 46m
    2