Немања не губи наду да ће проходати - суграђани прикупљају помоћ

13.09.2019. 15:08
1
ИЗВОР: СРНА

Непокретног Фочака Немању Старовића /26/ у октобру очекује операција кичме у Београду, а затим и дуготрајна рехабилитација, највјероватније ван Републике Српске, за коју је потребно обезбиједити средства.
Немања је прошле године радио на постављању паркета на Црногорском приморју, гдје се повриједио при скоку у море. 

-Радио сам паркете, ламинате, бродске подове и 27. маја на Тројчиндан узео сам слободан дан и отишао на једну пулу у Тивту са које сам скочио. Нисам видио да се повукла вода, скочио сам на стијену и сломио вратни пршљен - прича Немања, који је тренутно смјештен у Болници у Невесињу. 

Кичмена мождина му је била готово прекинута и повреда је била такве природе да љекари нису давали много шансе да ће преживјети. 

Након операције у Подгорици лијечио се у болници у Бањалуци и у Заводу за физикалну медицину и рехабилтацију "Др Мирослав Зотовић", одакле је у марту пребачен у Невесиње. 

Данас је поптуно непокретан, а љекари су успјели да му дјелимично оспособе десну руку да може самостално да управља инвалидским колицима. 

Немања каже да сваким даном осјећа све јаче болове, али не губи наду да ће успјети да се опорави. 

-Не дам се, нећу се предати - све је у Божијим рукама и у рукама љекара - каже Немања. 

Он је захвалио добрим људима који су почели да прикупљају новац за његово лијечење. 

-Хвала Фочи, Невесињу и свима који могу да ми помогну и који хоће да опет будем онај стари, да могу да радим као прије - кроз сузе је изговорио млади Фочак. 

Немања је велики борац, као и његова мајка Бранкица Томовић, која се присјећа да су му, када је примљен у болницу у Подгорици, љекари давали само један проценат шансе да ће преживјети. 

-Након операције, доктор је рекао да ће бити велики успјех ако успијемо да га дигнемо до колица. Ми смо успјели да га дигнемо до колица, а ја се надам да ћемо успјети много више - каже мајка Бранкица. 

Она је успјела да се избори да Фонд здравственог осигурања Српске покрије трошкове операције која ће бити обављена на Војномедицинској академији /ВМА/, али ће бити потребно обезбиједити новац за физикалну терапију и рехабилитацију, коју планирају да наставе, највјероватније, у Словенији или Хрватској, а да у овом тренутку није могуће прецизирати о ком износу је ријеч. 

-Пошто смо исцрпили све своје могућности - ја не радим, супруг је на бироу, што оде на црно по три мјесеца није довољно, тако да је покренута акција и хвала свим људима од срца. Пред Немањом и пред свима нама је тешка битка. 
Ја не одсустајем од њега, а надам се ни овај добар народ, који је помогао до сада, а надам се да ће помагати и даље
- рекла је Бранкица. 

Шеф одјељења Палијативне његе невесињске Болнице Далибор Ковачевић каже да Немања тренутно трпи јаке болове, често има дрхтавицу и грчење горњих екстремитета и обилна знојења, а да је прегледом у Београду установљено да је дошло до пуцања фиксатора који су му у Подгорици уграђени на кичму. 

Он је навео да је потребно замијенити плочице и шрафове којима је кичма фиксирана, како би биле спријечене даље компликације, што би требало бити урађено на ВМА, те да би након тога требало почети процес рехабилитације у некој од већих и озбиљнијих клиника. 

Помоћ за Немању може се уплатити на жиро рачун његове мајке Бранкице Томовић у Уникредит банци: 45321668002.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Aleksandar savic 16.09.2019. 22:13
    Kako iz srbije poslati uplatu dali mi mozete reci
Повезане вијести
Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана Други дио приче о Светом Будимиру- Несахрањена војска и видање братоубилачких рана
Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    16h 11m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    15h 42m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    11h 58m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    16h 5m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    7h 53m
    2