Неминован удар на животни стандард

25.02.2022. 07:22
0
ИЗВОР: Глас Српске

Сукоб Русије и Украјине довео је већ првог дана ратних дејстава до поремећаја на свјетском тржишту, јер су додатно скочиле цијене гаса, нафте, пшенице и кукуруза, а све ће се на крају одразити и на наше тржиште.

Дио економиста и привредника сматра да нам слиједи борба за пуко преживљавање. Тако је само јуче цијена барела нафте на лондонском тржишту скочила за 5,4 одсто и то на 102,48 долара. Цијена барела на америчком тржишту порасла је за 5,3 одсто, односно на 96,95 долара. Саговорници “Гласа” поручују да је већ евидентан поремећај на свјетском тржишту и да је тај сценарио неизбјежан и у РС.

- Украјина и Русија су највеће житнице Европе. Већ је обустављен извоз житарица из појединих лука. То ће довести до поремећаја. Осим тога расте и цијена гаса и нафте. Снабдијевање гасом највећем дијелу Европе долази из Русије, тако да је неизбјежно и поскупљење вјештачких ђубрива у чијој производњи учешће има гас. То значи да ако расте цијена гаса, додатно ће поскупјети и вјештачко ђубриво, а на крају и пољопривредни производи код нас. Дакле, већ ћемо имати скупљу сјетву - појаснио је економиста Горан Радивојац и додао да они који користе ђубриво у својој производњи не могу да не укалкулишу све у цијену коштања.

Кроз мултипликацију свих ових фактора, објашњава Радивојац, ми ћемо бити изложени порасту цијена који долази извана.

- Ми не можемо утицати на то, али можемо унутар нашег тржишта и владиних политика покушати у једном дијелу да то амортизујемо. Ово ће бити страшан удар на животни стандард становништва, јер живимо у земљи гдје потрошачка корпа превазилази просјечну плату. Ми смо специфични и социјално осјетљиви. То ће прерасти у борбу за очување животног стандарда - навео је Радивојац.

Он је нагласио да се мора повести рачуна о социјално угроженим категоријама.

- Постоји са друге стране и бојазан да дође до несташице производа као што су гас и житарице - поручио је Радивојац.

Истог става су и привредници који наводе да је тешко за сада износити прогнозе које тачно ће посљедице оставити сукоби на истоку.

- Оно због чега изражавамо бојазан је што је већ првог дана ратних дејстава дошло до додатног скока цијене енергената, али и пшенице и кукуруза. Ако посматрамо само пшеницу, Русија је први, а Украјина пети свјетски произвођач. Забрињавајуће је то што скоро комплетан извоз пшенице из Украјине иде преко лука у Црном мору и оно што може да доведе до поремећаја је управо то што су ратна дејства присутна у тим подручјима - казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Навео је да Српска због уситњености парцела мањи дио пшенице користи за брашно те да највећи дио оде у производњу сточне хране.

На бензинским пумпама у Српској скоро сваки дан су нове цијене, а већ ново поскупљење грађани ће имати данас, а додатно већ у понедјељак.

- Гориво на нашим бензинским пумпама данас (петак) ће поскупјети за пет фенинга, а ново поскупљење услиједиће у понедјељак. Нама су већ данас у рафинерији повећали цијене за пет фенинга, а од понедјељка за додатних још десет по котацијама које имамо. Ми смо немоћни ту било шта да урадимо, јер своје цијене прилагођавамо дистрибутерима - поручио је генерални директор “Нешковић” пумпи Јовица Вучковић.

Размјена

Према подацима Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ у трговинској размјени са Русијом превладава увоз, али ни извоз није безначајан.

- Из Русије је у нашу земљу лани увезена роба у вриједности од 277,46 милиона КМ, а у ову земљу извезли смо производе од 107,8 милиона КМ - казали су у СТК.

Када је ријеч о тржишту Украјине, и ту превладава увоз.

Коментари 0
Повезане вијести
“Случајна” грешка пуни касе трговаца “Случајна” грешка пуни касе трговаца
Гориво у БиХ скупље за пет пфенига Гориво у БиХ скупље за пет пфенига
Хоће ли марже бити ограничене на месу, воћу, поврћу, средствима за хигијену? Хоће ли марже бити ограничене на месу, воћу, поврћу, средствима за хигијену?
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 38m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    21h 52m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 42m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    12h 7m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    17h 40m
    0