Неминован удар на животни стандард

25.02.2022. 07:22
0
ИЗВОР: Глас Српске

Сукоб Русије и Украјине довео је већ првог дана ратних дејстава до поремећаја на свјетском тржишту, јер су додатно скочиле цијене гаса, нафте, пшенице и кукуруза, а све ће се на крају одразити и на наше тржиште.

Дио економиста и привредника сматра да нам слиједи борба за пуко преживљавање. Тако је само јуче цијена барела нафте на лондонском тржишту скочила за 5,4 одсто и то на 102,48 долара. Цијена барела на америчком тржишту порасла је за 5,3 одсто, односно на 96,95 долара. Саговорници “Гласа” поручују да је већ евидентан поремећај на свјетском тржишту и да је тај сценарио неизбјежан и у РС.

- Украјина и Русија су највеће житнице Европе. Већ је обустављен извоз житарица из појединих лука. То ће довести до поремећаја. Осим тога расте и цијена гаса и нафте. Снабдијевање гасом највећем дијелу Европе долази из Русије, тако да је неизбјежно и поскупљење вјештачких ђубрива у чијој производњи учешће има гас. То значи да ако расте цијена гаса, додатно ће поскупјети и вјештачко ђубриво, а на крају и пољопривредни производи код нас. Дакле, већ ћемо имати скупљу сјетву - појаснио је економиста Горан Радивојац и додао да они који користе ђубриво у својој производњи не могу да не укалкулишу све у цијену коштања.

Кроз мултипликацију свих ових фактора, објашњава Радивојац, ми ћемо бити изложени порасту цијена који долази извана.

- Ми не можемо утицати на то, али можемо унутар нашег тржишта и владиних политика покушати у једном дијелу да то амортизујемо. Ово ће бити страшан удар на животни стандард становништва, јер живимо у земљи гдје потрошачка корпа превазилази просјечну плату. Ми смо специфични и социјално осјетљиви. То ће прерасти у борбу за очување животног стандарда - навео је Радивојац.

Он је нагласио да се мора повести рачуна о социјално угроженим категоријама.

- Постоји са друге стране и бојазан да дође до несташице производа као што су гас и житарице - поручио је Радивојац.

Истог става су и привредници који наводе да је тешко за сада износити прогнозе које тачно ће посљедице оставити сукоби на истоку.

- Оно због чега изражавамо бојазан је што је већ првог дана ратних дејстава дошло до додатног скока цијене енергената, али и пшенице и кукуруза. Ако посматрамо само пшеницу, Русија је први, а Украјина пети свјетски произвођач. Забрињавајуће је то што скоро комплетан извоз пшенице из Украјине иде преко лука у Црном мору и оно што може да доведе до поремећаја је управо то што су ратна дејства присутна у тим подручјима - казао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Навео је да Српска због уситњености парцела мањи дио пшенице користи за брашно те да највећи дио оде у производњу сточне хране.

На бензинским пумпама у Српској скоро сваки дан су нове цијене, а већ ново поскупљење грађани ће имати данас, а додатно већ у понедјељак.

- Гориво на нашим бензинским пумпама данас (петак) ће поскупјети за пет фенинга, а ново поскупљење услиједиће у понедјељак. Нама су већ данас у рафинерији повећали цијене за пет фенинга, а од понедјељка за додатних још десет по котацијама које имамо. Ми смо немоћни ту било шта да урадимо, јер своје цијене прилагођавамо дистрибутерима - поручио је генерални директор “Нешковић” пумпи Јовица Вучковић.

Размјена

Према подацима Спољнотрговинске коморе (СТК) БиХ у трговинској размјени са Русијом превладава увоз, али ни извоз није безначајан.

- Из Русије је у нашу земљу лани увезена роба у вриједности од 277,46 милиона КМ, а у ову земљу извезли смо производе од 107,8 милиона КМ - казали су у СТК.

Када је ријеч о тржишту Украјине, и ту превладава увоз.

Коментари 0
Повезане вијести
Оно што Нијемац може купити за 18 КМ, становник БиХ плаћа 28,65 КМ Оно што Нијемац може купити за 18 КМ, становник БиХ плаћа 28,65 КМ
Пала цијена нафте на 101,5 долара за барел Пала цијена нафте на 101,5 долара за барел
Раст цијена хране настављен и у јуну: Поскупјели брашно, млијеко, шећер Раст цијена хране настављен и у јуну: Поскупјели брашно, млијеко, шећер
Најчитаније
 • Саобраћајна несрећа у Поткрајевима
  23h 28m
  0
 • У саобраћајној несрећи у Поткрајевима погинуло једно лице
  22h 15m
  0
 • У Палама траже радника и нуде плату од 4.500 КМ
  5h 11m
  11
 • Обустављен саобраћај у Mокром
  23h 56m
  0
 • Сунцобран убио жену
  3h 59m
  0