Ненад Иконић, начелник ГСС Српске: Посљедња нада изгубљенима и беспомоћнима

09.06.2023. 10:01
0
ИЗВОР: glassrpske.com

То доказују деценијама, а новоизабрани начелник Горске службе спасавања Републике Српске Ненад Иконић из Горске службе спасавања Републике Српске, станица Фоча, каже да је спасити некоме живот прелијеп осјећај који мало ко може да доживи.

- То је заиста дар од Бога. Ако се спаси само један живот, као да се спасио цијели свијет. Човјек докле год помаже и даје он расте, а све остало је тапкање у мјесту - каже за "Глас Српске" Иконић, који је функцију преузео прошлог мјесеца.

Волонтерски рад којим се Иконић бави већ 22 године посветио је спасавању људских живота, а учесник је великог броја акција потрага и спасавања, како у нашој земљи тако и у региону.

Иконић каже да је ГСС Републике Српске првенствено сертификована за спасавање на неприступачним планинским теренима, те истиче да тренутно има пет регистрованих станица, док су четири у оснивању.

- Ове године смо имали већ неколико тешких акција, једна од њих је била она на врху Маглића, тачније на 2.280 метара надморске висине. Пратила нас је киша све вријеме, а пљусак је био толико јак да ми који живимо на Тјентишту нисмо могли да препознамо стазу којом се крећемо. Ту човјек нема шта да тражи, а ми смо нашли живе људе који нису могли да говоре - рекао је Иконић.

Брзом интервенцијом и координацијом два тима у априлу, како каже, од сигурне смрти спасено је двоје планинара из Њемачке и један из Србије, а у кризним моментима најбитније је да су сви спасиоци безбједни.

- Осим вјежби у наредном периоду планирају и едукације нових чланова. Спасилаца никада није довољно и ми се трудимо да што више младих људи уведемо у наш састав - казао је Иконић.

Међу члановима има и припадница љепшег пола које су потпуно равноправне са мушким колегама.

- Пролазе исту обуку као и ми, "не жалимо" их - рекао је Иконић кроз осмијех. Нагласио је да су њихови тимови у приправности 24 сата, 365 дана у години, а када почне љетна сезона, сви су на опрезу.

- Имаћемо много гостију, па смо сви на опрезу. Лани је негдје око 30.000 људи прошло кроз национални парк, а много их је уживало и на рафтингу на ријеци Тари - рекао је Иконић.

Он је нагласио да људи залутају на тим локацијама, јер слабо користе карте и ГПС уређаје.

- Стазе су добро обиљежене, али када се спусти магла људи упадну у проблем и онда зову спасиоце у помоћ - рекао је Иконић.

Додао је да све станице у БиХ имају одличну сарадњу са свим службама спасавања у региону, а ГСС Републике Српске најбољу сарадњу, како каже, има са Хеликоптерским сервисом РС, са којим су стално у контакту, а за евакуацију повријеђених у сусрет им излази и ЕУФОР.

Лиценце

Ненад Иконић посједује међународне лиценце инструктора спасавања на неприступачним планинским теренима, инструктора роњења, подводног деминера по НАТО стандардима, спасилац је на дивљим водама, обучен је за потрагу и спасавање у урбаној средини, супервизор за подводно деминирање, те инструктор је хеликоптерског спасавања. 

Носилац је ордена "Витеза" међународног реда и један од иницијатора највеће еколошке акције "Битка за Сутјеску". Учествовао је и у спасилачкој мисији у турском граду Хатај након разорног земљотреса.

Пише: Јана Кезић

Коментари 0
Повезане вијести
Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница
Загрљај стијене и чаробан поглед са Волујка остављају без даха Загрљај стијене и чаробан поглед са Волујка остављају без даха
Најчитаније
 • Детаљи трагедије у којој је живот изгубио директор Студентског дома Фоча
  18h 32m
  0
 • Опљачкана бензинска пумпа у Источној Илиџи
  20h 23m
  0
 • Како је Милош Обреновић тјерао мушкарце да се жене
  21h 55m
  3
 • Најава прекида водоснабдијевања за сутра
  13h 34m
  0
 • Шулић открио производe којима ће бити снижене цијене у Српској
  15h 15m
  4