Неопходно уједначити тржиште лијекова у БиХ

21.04.2022. 20:20
0
ИЗВОР: capital.ba

Удружење Мисли добро организовало је конференцију на тему цијена лијекова у Босни и Херцеговини на којој је закључено да је, у смислу регулативе, неопходно уједначити тржиште лијекова у БиХ, односно Федерацији БиХ и Републици Српској те да Иницијатива за измјену Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ треба да буде прихваћена од стране Савјета министара БиХ.

На конференцији, поред чланова Удружења присуствовали су и представници удружења који окупљају пацијенте и потрошаче као и представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Фармацеутског друштва Републике Српске.

- Тренутна ситуација је таква да је у Републици Српској малопродајна маржа на лијекове дефинисана до нивоа од 18 посто, а у Федерацији БиХ до 25 посто. На тржишту које се представља као јединствено разлика у маржи је осам посто што отвара могућност за разне манипулације на тржишту и неопходно је уједначавање - истакли су у Удружењу Мисли добро.

Када је ријеч о Иницијативи за измјену Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ, једногласно је закључено да она треба да буде усвојена, а о њој би требало бити ријечи већ на сљедећој сједници Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

- Иницијативом не тражимо ништа што већ не постоји у региону гдје су велепродајне марже дефинисане до нивоа од 6 посто, а у БиХ осам посто. Иницијативи је претходила анализа која је показала да је регулатива у Босни и Херцеговини у искључивом интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека и надамо се и очекујемо да ће овај пут одлука надлежних бити у интересу грађана, а не фармацеутске индустрије. Посљедица регулативе која се односи на тржиште лијекова у БиХ је то да грађани БиХ плаћају најскупље лијекове у односу на Хрватску, Србију и Црну Гору - рекли су у Удружењу Мисли добро.

Поред Иницијативе за измјену Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова, Удружење Мисли добро упутило је и иницијативу ентитетским валдама за увођење диференциране малопродајне марже на лијекове која подразумијева да што је цијена лијека већа та маржа буде нижа.

- У овом тренутку Влада Републике Српске реаговала је на начин да је снизила малопродајну маржу на лијекове и неопходно је да то уради и Федерација БиХ како би се уједначило тржиште у БиХ и смањила могућност манипулације - рекли су у Удружењу Мисли добро.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо Поскупљење пред празнике: Скупља јаја и месо
Са тржишта повучена женска торба из "Пепка" Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    17h 31m
    0
  • Крађа у Палама
    15h 49m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 16m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 4m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    8h 25m
    0