Неопходно уједначити тржиште лијекова у БиХ

21.04.2022. 20:20
0
ИЗВОР: capital.ba

Удружење Мисли добро организовало је конференцију на тему цијена лијекова у Босни и Херцеговини на којој је закључено да је, у смислу регулативе, неопходно уједначити тржиште лијекова у БиХ, односно Федерацији БиХ и Републици Српској те да Иницијатива за измјену Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ треба да буде прихваћена од стране Савјета министара БиХ.

На конференцији, поред чланова Удружења присуствовали су и представници удружења који окупљају пацијенте и потрошаче као и представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ, Фонда здравственог осигурања Републике Српске и Фармацеутског друштва Републике Српске.

- Тренутна ситуација је таква да је у Републици Српској малопродајна маржа на лијекове дефинисана до нивоа од 18 посто, а у Федерацији БиХ до 25 посто. На тржишту које се представља као јединствено разлика у маржи је осам посто што отвара могућност за разне манипулације на тржишту и неопходно је уједначавање - истакли су у Удружењу Мисли добро.

Када је ријеч о Иницијативи за измјену Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ, једногласно је закључено да она треба да буде усвојена, а о њој би требало бити ријечи већ на сљедећој сједници Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

- Иницијативом не тражимо ништа што већ не постоји у региону гдје су велепродајне марже дефинисане до нивоа од 6 посто, а у БиХ осам посто. Иницијативи је претходила анализа која је показала да је регулатива у Босни и Херцеговини у искључивом интересу велетрговаца и малопродајних ланаца апотека и надамо се и очекујемо да ће овај пут одлука надлежних бити у интересу грађана, а не фармацеутске индустрије. Посљедица регулативе која се односи на тржиште лијекова у БиХ је то да грађани БиХ плаћају најскупље лијекове у односу на Хрватску, Србију и Црну Гору - рекли су у Удружењу Мисли добро.

Поред Иницијативе за измјену Правилника о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова, Удружење Мисли добро упутило је и иницијативу ентитетским валдама за увођење диференциране малопродајне марже на лијекове која подразумијева да што је цијена лијека већа та маржа буде нижа.

- У овом тренутку Влада Републике Српске реаговала је на начин да је снизила малопродајну маржу на лијекове и неопходно је да то уради и Федерација БиХ како би се уједначило тржиште у БиХ и смањила могућност манипулације - рекли су у Удружењу Мисли добро.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Поскупљује још 27 врста цигарета Поскупљује још 27 врста цигарета
Са тржишта БиХ повучено више од 3.300 неисправних производа Са тржишта БиХ повучено више од 3.300 неисправних производа
Митрополит Хризостом прекинуо чланство у Међурелигијском вијећу БиХ Митрополит Хризостом прекинуо чланство у Међурелигијском вијећу БиХ
Најчитаније
 • Лица затечена у конзумирању опојне дроге у стану у Источној Илиџи
  14h 17m
  2
 • Бањалучани и Сокочанин возили дрогирани по Бањалуци
  12h 46m
  2
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  10h 54m
  1
 • Сјећате ли се Сарајева 1984. године?
  16h 20m
  4
 • Ухапшени у акцији "Мет" предати тужиоцу Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево
  14h 56m
  0