Neophodno ujednačiti tržište lijekova u BiH

21.04.2022. 20:20
0
IZVOR: capital.ba

Udruženje Misli dobro organizovalo je konferenciju na temu cijena lijekova u Bosni i Hercegovini na kojoj je zaključeno da je, u smislu regulative, neophodno ujednačiti tržište lijekova u BiH, odnosno Federaciji BiH i Republici Srpskoj te da Inicijativa za izmjenu Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH treba da bude prihvaćena od strane Savjeta ministara BiH.

Na konferenciji, pored članova Udruženja prisustvovali su i predstavnici udruženja koji okupljaju pacijente i potrošače kao i predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i Farmaceutskog društva Republike Srpske.

- Trenutna situacija je takva da je u Republici Srpskoj maloprodajna marža na lijekove definisana do nivoa od 18 posto, a u Federaciji BiH do 25 posto. Na tržištu koje se predstavlja kao jedinstveno razlika u marži je osam posto što otvara mogućnost za razne manipulacije na tržištu i neophodno je ujednačavanje - istakli su u Udruženju Misli dobro.

Kada je riječ o Inicijativi za izmjenu Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, jednoglasno je zaključeno da ona treba da bude usvojena, a o njoj bi trebalo biti riječi već na sljedećoj sjednici Stručnog savjeta Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

- Inicijativom ne tražimo ništa što već ne postoji u regionu gdje su veleprodajne marže definisane do nivoa od 6 posto, a u BiH osam posto. Inicijativi je prethodila analiza koja je pokazala da je regulativa u Bosni i Hercegovini u isključivom interesu veletrgovaca i maloprodajnih lanaca apoteka i nadamo se i očekujemo da će ovaj put odluka nadležnih biti u interesu građana, a ne farmaceutske industrije. Posljedica regulative koja se odnosi na tržište lijekova u BiH je to da građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u odnosu na Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru - rekli su u Udruženju Misli dobro.

Pored Inicijative za izmjenu Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova, Udruženje Misli dobro uputilo je i inicijativu entitetskim valdama za uvođenje diferencirane maloprodajne marže na lijekove koja podrazumijeva da što je cijena lijeka veća ta marža bude niža.

- U ovom trenutku Vlada Republike Srpske reagovala je na način da je snizila maloprodajnu maržu na lijekove i neophodno je da to uradi i Federacija BiH kako bi se ujednačilo tržište u BiH i smanjila mogućnost manipulacije - rekli su u Udruženju Misli dobro.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Snijeg ponovo zabijelio BiH Snijeg ponovo zabijelio BiH
Poskupljenje pred praznike: Skuplja jaja i meso Poskupljenje pred praznike: Skuplja jaja i meso
Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka" Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    12h 23m
    0
  • Krađa u Palama
    10h 41m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    7h 8m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    9h 56m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    6h 56m
    3