Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре

28.11.2023. 13:45
0
ИЗВОР: srna.rs

Агрометеоролози упозоравају да је због очекиване ниске температуре ваздуха, и од минус 15 степени Целзијусових, пожељно заштитити осјетљиве биљне културе.

Падавине су током прошле седмице у знатној мјери наквасиле површински и дубљи слој земљишта што ће се позитивно одразити на уједначено клијање и ницање озиме пшенице, наведено је у седмичном агрометеоролошком билтену Републичког хидрометеоролошког завода.

Агрометеоролози су истакли да озими усјеви треба да се укоријене, избокоре и квалитетно припреме за предстојећи период мировање вегетације.

Тренутне временске прилике погодовале су појави биљних штеточиона, лисне ваши и цикаде на усјевима пшенице, које могу да причине велику штету својом исхраном исисавајући сок, а уједно су и преносиоци фитопатогених вируса, истакнуто је у Билтену

Када је ријеч о биљним болестима у усјевима јечма, примијећено је присуство мрежасте и сичивасте пјегавости листа јечма, навели су агрометеоролози.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, током већег дијела седмице предвиђа се углавном претежно до потпуно облачно са кишом, сусњежицом и снијегом.

Јутарња температура ваздуха биће и од минус 15 до два у вишим предјелима, од минус четири до пет у нижим, на југу Херцеговине до 13, док ће максимална температура ваздуха бити од минус три до 10 у вишим, а у нижим крајевима од пет до 18 степени Целзијусових.

Коментари 0
Повезане вијести
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Временске прилике успораваће пољопривредне радове Временске прилике успораваће пољопривредне радове
На пољопривредном симпозијуму 680 радова из 80 земаља На пољопривредном симпозијуму 680 радова из 80 земаља
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 56m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 47m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 46m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    11h 22m
    0
  • Данас празник Цвијети
    11h 43m
    0