Neophodno zaštititi osjetljive biljne usjeve zbog niske temperature

28.11.2023. 13:45
0
IZVOR: srna.rs

Agrometeorolozi upozoravaju da je zbog očekivane niske temperature vazduha, i od minus 15 stepeni Celzijusovih, poželjno zaštititi osjetljive biljne kulture.

Padavine su tokom prošle sedmice u znatnoj mjeri nakvasile površinski i dublji sloj zemljišta što će se pozitivno odraziti na ujednačeno klijanje i nicanje ozime pšenice, navedeno je u sedmičnom agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Agrometeorolozi su istakli da ozimi usjevi treba da se ukorijene, izbokore i kvalitetno pripreme za predstojeći period mirovanje vegetacije.

Trenutne vremenske prilike pogodovale su pojavi biljnih štetočiona, lisne vaši i cikade na usjevima pšenice, koje mogu da pričine veliku štetu svojom ishranom isisavajući sok, a ujedno su i prenosioci fitopatogenih virusa, istaknuto je u Biltenu

Kada je riječ o biljnim bolestima u usjevima ječma, primijećeno je prisustvo mrežaste i sičivaste pjegavosti lista ječma, naveli su agrometeorolozi.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tokom većeg dijela sedmice predviđa se uglavnom pretežno do potpuno oblačno sa kišom, susnježicom i snijegom.

Jutarnja temperatura vazduha biće i od minus 15 do dva u višim predjelima, od minus četiri do pet u nižim, na jugu Hercegovine do 13, dok će maksimalna temperatura vazduha biti od minus tri do 10 u višim, a u nižim krajevima od pet do 18 stepeni Celzijusovih.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba Zatražene hitne akcije međunarodne zajednice radi zaštite Srba
Vremenske prilike usporavaće poljoprivredne radove Vremenske prilike usporavaće poljoprivredne radove
Na poljoprivrednom simpozijumu 680 radova iz 80 zemalja Na poljoprivrednom simpozijumu 680 radova iz 80 zemalja
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    15h 9m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    14h 5m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    14h 9m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    11h 2m
    0
  • Četrnaestogodišnji Miloš sa uživanjem se brine o porodičnom imanju
    12h 59m
    0