Неповољна епидемиолошка ситуација у Српској, могуће строже мјере

22.12.2020. 12:50
0
ИЗВОР: СРНА

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је епидемиолошка ситуација у Српској и даље неповољна и да је у посљедња 24 часа вирус корона потврђен код још 180 људи од 635 тестираних, док су 22 особе преминуле.

- Морамо да се придржавамо мјера и у наредним данима, ово је била тешка година, а морамо бити спремни и за идућу - рекао је Зељковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да мјере које су продужене до 15. јануара наредне године могу да буду измијењене у складу са епидемиолошком ситуацијом, тако да нису искључене ни строже.

Зељковић је подсјетио да ове мјере подразумијевају ношење заштитних маски на отвореном и затвореном простору, физичку дистанцу, ограничавање приватних окупљања на 10 лица, а јавних на максимално 50 лица.

Он је рекао да здравствени радници апелују на све грађане Републике Српске да се придржавају свих епидемиолошких мјера у наредним данима и за вријеме празника, те да нема већих окупљања и кршења препорука.

Говорећи о вакцинацији против вируса корона у Републици Српској, Зељковић је рекао да ће термин испоруке вакцине, као и то о којој вакцини је ријеч бити познато тек када Глобална алијанса достави податке.

Он каже да Глобална алијанса треба да достави податке о вакцини која буде доступна и на који начин ће бити испоручивана.

Зељковић је подсјетио да је средства за 400.000 доза вакцина обезбиједила Влада Републике Српске и да ће вакцинација бити добровољна и бесплатна.

Епидемиолог Јелена Ђаковић Девић рекла је да Институт прати ситуацију у вези са новим сојем вируса корона који се појавио, те да је, према до сада доступним подацима, ријеч о мутацији вируса који има способност бржег ширења.

- У будућности ће сигурно бити ових мутација вируса и на тај начин вируси избјегавају имуни одговор нашег организма. Стручњаци су мишљења да ова мутација неће утцати на ефикасност вакцина, нити ће нови сој вируса узроковати теже клиничке слике - појаснила је Девићева.

Девићева је рекла да су у посљедња 24 часа у Републици Српској пријављена 22 смртна случаја, истичући да најмлађа преминула особа има 62, а најстарија 87 година.

Према њеним ријечима, од почетка епидемије вируса корона, инфекција у Републици Српској потврђена је код 35.370 лица, а од тога је око 60,80 одсто лица опорављено.

Она је рекла да је у Републици Српској од почетка епидемије вируса корона од посљедица инфекције преминуло укупно 1.619 лица.

Девићева је навела да су у посљедња 24 часа у 27 општина Републике Српске евидентиране особе позитивне на вирус корона и то у Бањалуци 55, Бијељини 26, Приједору 15, Добоју и Теслићу по 13 и у Зворнику 12 лица.

Она је додала да је у болницама тренутно хоспитализовано 999 лица, а у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 362, од којих је 40 прикључено на респираторе.

Коментари 0
Повезане вијести
Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља Регионални центар Института за јавно здравство 30 година у служби здравља
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 27m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 37m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 29m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 28m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 22m
    0