Неповољна ситуација из Европе прелила у БиХ: Криза нагриза радна мјеста

12.12.2023. 17:18
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да би спријечили губитке због пада потражње и смањења обима производње, многи послодавци су приморани да прориједе број радних мјеста, а у прилог томе говоре и подаци анкете о радној снази у БиХ, према којима је на крају трећег квартала незапосленост повећана за 5,2 одсто у односу на јун ове године.

 

У трећем кварталу, према подацима Агенције за статистику БиХ која је спровела ову анкету, радну снагу чинио је 1,391 милион особа од којих је 1,202 милиона или 86,4 одсто запослених и 189.000 или 13,6 одсто незапослених. У поређењу са претходним кварталом, повећан је и број запослених, али за 1,5 одсто.

Кризом у свијету највише је, кажу привредници, погођена прерађивачка индустрија, затим трговина и угоститељство, док је у осталим дјелатностима, сматрају, више радника запослено него што је отпуштено.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић казао је за “Глас Српске” да је, усљед пада индустријске производње и смањења потражње за производима из БиХ, раст броја незапослених настављен и у четвртом кварталу ове године. Према његовим ријечима, ни прогнозе за наредни период нису оптимистичне.

- Уколико се настави овај тренд, могуће је да ће доћи до даљег отпуштања, посебно уколико би најнижа цијена рада била на нивоу оне о којој се прича, тачније 1.050 марака - казао је Рачић.

Додао је да су послодавци, упркос дужој листи незапослених, и даље приморани да запошљавају странце, јер структура незапослених на бироу не одговара потребама домаће привреде.

- Због тренутне ситуације неопходно је што прије дефинисати одређене мјере подстицајне политике. Држава мора да повећа субвенције, поготово у области прерађивачке индустрије, јер је важно наставити модернизацију домаћих погона - истакао је Рачић.

Већим нивоом технолошке опремљености повећава се продуктивност, која, према његовим ријечима, не зависи од великог броја радне снаге, чиме привреда постиже већу конкурентност на иностраном тржишту.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић рекао је да је смањена потражња из иностранства и те­ како срезала обим производње те да је питање дана када ће неко одустати од посла и отпустити раднике.

- Складишта су пуна робе, јер инострани партнери нису куповали обућу, одјећу и друге производе, како због климатских промјена, тако и због кризе која тресе Европу - казао је Пазуревић, који је и власник и директор дервентске Фабрике обуће “Санино”.

Скоро све фирме у Српској су, истакао је Пазуревић, изгубиле понешто од наруџби.

- Конкретно, наша фирма има смањен физички обим производње за више од 30 одсто. За сада нисмо смањивали број радника и борићемо се максимално да до тога и не дође - казао је Пазуревић додавши да им додатни страх улива масовно затварање великих трговина у свијету.

Структура

Према статистичким подацима, образовна структура незапослених показује да њих 68,7 одсто има завршену средњу школу и специјализацију, слиједе они са завршеном основном школом или нижим образовањем - 16,3 одсто, те особе са завршеном вишом школом, факултетом, магистеријем, докторатом, односно 15 одсто. Од укупног броја незапослених 64,4 одсто припада старосној групи од 25 до 49 година, затим 18,9 одсто од 50 до 64 године, 16,5 одсто групи од 15 до 24 године, а 0,3 одсто њих има 65 и више година.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 43m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 11m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 23m
    0