Нешић: Дао сам сагласност Додику, морамо се понашати рационално

29.09.2021. 18:19
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Господин Додик ме звао јуче, прије сједнице Савјета министара БиХ и тражио моју сагласност за усвајање одлуке о привременом финансирању институција БиХ. Рекао сам да има моју сагласност, под условом да се усагласе све странке које су учествовале у доношењу закључака Народне скупштине Републике Српске.

То је за Српскаинфо открио Ненад Нешић, предсједник ДНС, коментаришући јучерашњу одлуку Савјета министара БиХ да ипак донесе одлуку о привременом финансирању БиХ до краја године, без обзира на раније изјаве лидера СНСД да се то неће десити, што је изазвало жестоке реакције из већег дијела опозиције у Српској.

– Не знам да ли је Додик звао друге политичке лидере, не знам какав је био њихов одговор, али сматрам да се ми морамо понашати рационално, да морамо задржати нормалност, а то значи да грађани Републике Српске који раде у заједничким институцијама БиХ приме своје плате. То објашњава и због чега је министар из ДНС на сједници Савјета министара БиХ гласао за привремено финансирање – каже Нешић.

Предсједници опозиционих странака СДС и ПДП, Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић, одмах су осудили потез СНСД уз оптужбе да су прекршили закључке НСРС и да су признали Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, јер је управо он писмом Савјету министара БиХ затражио да буде усвојена одлука о привременом финансирању.

Бореновић је у саопштењу за јавност рекао да је лаж да су га консултовали из СНСД, а у СДС су за Српскаинфо рекли да Додик није звао ни Шаровића.

– Можда Додик намјерно у опозицији ствара трвења, што ме од њега и не чуди, он је велики манипулатор – Нешићев је коментар.

Лидер ДНС наглашава да је он први изашао са тезом да треба усвојити привремено финансирање институција БиХ јер интерес Српске јесте да 7.000 грађана који раде у заједничким институцијама приме плату.

– Уколико би људима онемогућили да добију свој лични доходак, на неки начин бисмо довели у питање њихову егзистенцију. Нормално, предлагао сам да то буде заједнички договор свих политичких партија које су учествовале у креирању и изгласавању закључака у Народној скупштини Републике Српске. Српска пуни трећину буџета БиХ и било би сулудо из неких других средстава обезбиједити за плате више од 20 милиона КМ мјесечно у тренуцима када су, на примјер, наши пољопривредници погођени сушом. Ако тај новац већ постоји, било би најпаметније да га дамо њима – закључује Нешић.

Коментари 0
Повезане вијести
Милан Петровић из СДС-а кандидат за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Милан Петровић из СДС-а кандидат за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске
Почела расправа о криминализацији клевете и увреде Почела расправа о криминализацији клевете и увреде
Усвојен Програм рада Парламента Српске за ову годину Усвојен Програм рада Парламента Српске за ову годину
Најчитаније
 • Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији
  2h 5m
  2
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  22h 13m
  0
 • Осам шампионских титула џудистима „Фамоса“ на првенству Републике Српске за јуниоре и старије пионире
  21h 23m
  0
 • Европа гори у протестима
  20h 53m
  1
 • У селу Осјек жена погинула од струјног удара
  3h 7m
  0