Нешић: Дао сам сагласност Додику, морамо се понашати рационално

29.09.2021. 18:19
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Господин Додик ме звао јуче, прије сједнице Савјета министара БиХ и тражио моју сагласност за усвајање одлуке о привременом финансирању институција БиХ. Рекао сам да има моју сагласност, под условом да се усагласе све странке које су учествовале у доношењу закључака Народне скупштине Републике Српске.

То је за Српскаинфо открио Ненад Нешић, предсједник ДНС, коментаришући јучерашњу одлуку Савјета министара БиХ да ипак донесе одлуку о привременом финансирању БиХ до краја године, без обзира на раније изјаве лидера СНСД да се то неће десити, што је изазвало жестоке реакције из већег дијела опозиције у Српској.

– Не знам да ли је Додик звао друге политичке лидере, не знам какав је био њихов одговор, али сматрам да се ми морамо понашати рационално, да морамо задржати нормалност, а то значи да грађани Републике Српске који раде у заједничким институцијама БиХ приме своје плате. То објашњава и због чега је министар из ДНС на сједници Савјета министара БиХ гласао за привремено финансирање – каже Нешић.

Предсједници опозиционих странака СДС и ПДП, Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић, одмах су осудили потез СНСД уз оптужбе да су прекршили закључке НСРС и да су признали Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, јер је управо он писмом Савјету министара БиХ затражио да буде усвојена одлука о привременом финансирању.

Бореновић је у саопштењу за јавност рекао да је лаж да су га консултовали из СНСД, а у СДС су за Српскаинфо рекли да Додик није звао ни Шаровића.

– Можда Додик намјерно у опозицији ствара трвења, што ме од њега и не чуди, он је велики манипулатор – Нешићев је коментар.

Лидер ДНС наглашава да је он први изашао са тезом да треба усвојити привремено финансирање институција БиХ јер интерес Српске јесте да 7.000 грађана који раде у заједничким институцијама приме плату.

– Уколико би људима онемогућили да добију свој лични доходак, на неки начин бисмо довели у питање њихову егзистенцију. Нормално, предлагао сам да то буде заједнички договор свих политичких партија које су учествовале у креирању и изгласавању закључака у Народној скупштини Републике Српске. Српска пуни трећину буџета БиХ и било би сулудо из неких других средстава обезбиједити за плате више од 20 милиона КМ мјесечно у тренуцима када су, на примјер, наши пољопривредници погођени сушом. Ако тај новац већ постоји, било би најпаметније да га дамо њима – закључује Нешић.

Коментари 0
Повезане вијести
Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом Шта пише у приједлогу закључака посланичких клубова у вези са Сребреницом
Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци Додик позвао на усвајање извјештаја Међународне комисије о Сребреници и на митинг у Бањалуци
Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ Додик: Српска ће организовати велики митинг у Бањалуци и престати да одлучује у БиХ
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 45m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 59m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 59m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 49m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 4m
    0