Несташица сјемена и висока цијена очекују се у прољетној сјетви

27.12.2021. 09:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Може се очекивати да ћемо у вријеме прољећне сјетве имати мањак, али и високу цијену сјемена, као и несташицу свих осталих инпута за сјетву, сагласни су пољопривредници из Српске.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, рекао је да је примјетно да су енергенти знатно поскупјели, првенствено минерална ђубрива, али и да су они управо ти који диктирају производњу.

- Будући да је прошла година била јако неповољна за поједине сјеменске културе, сјеменског материјала неће бити довољно. На нашем тржишту највише сјемена присутно је из земаља ЕУ, а које ће они наредне године да пласирају на оно тржиште које им буде примамљивије по цијенама - казао је Маринковић и додао да ће по тој рачуници домаће тржиште остати без значајних количина сјемена.

Додаје да ће управо ти произвођачи одређене количине остављати за себе и за своје потребе, односно за потребе својих пољоприведних произвођача.

- Тако да се апсолутно може очекивати да ћемо имати несташицу сјемена и да ће оно бити јако скупо, такође да ћемо имати јако скупу прољећну сјетву, али и да ћемо имати неизвјесну прихрану пшенице, с обзиром на недостатак азотних ђубрива и на њихову изразито високу цијену - казао је Маринковић.

Према његовим ријечима, оправдан је страх наших, домаћих дистрибутера, али и пољопривредних апотека око количина које ће моћи да набаве, а највећи страх, како каже, опет имају сами пољопривредни произвођачи.

Како је рекао, ратари ће бити принуђени да сију хибриде који неће бити високе родности, те се, када буде вријеме жетве одређених култура, могу очекивати изразито ниски приноси и на крају тотални пад укупне вриједности пољопривредне производње.

- А све то за собом повлачи негативне трендове у сваком смислу. Првенствено ће доћи до скупље сточне хране, али сељаци неће имати шта да продају, тако да ћемо опет имати ситуацију да ће пољопривредници имати најмање користи од свега тога, док ће највећу корист остварити увозници и одређене друге структуре које најмање заслужују да имају највећу корист од цијене пољопривредних производа - казао је Маринковић.

С наглим скоком цијена репроматеријала и садног материјала, али и с мањом понудом пољопривредници ће вјероватно дочекати прољећну сјетву, каже и Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице.

- Цијене улазних инпута ће диктирати број регистрованих пољопривредника и засијаних површина на прољеће - каже Бакајлић. Истиче да се пољопривредници само могу надати добрим временским приликама.

- Тренутна ситуација и одређени трендови поскупљења у комбинацији са све више непредвидивим временским приликама изнад глава пољопривредника остављају велики упитник шта то доноси нова пољопривредна сезона - закључио је Бакајлић.

Иако до прољећне сјетве има још неколико мјесеци, из пољопривредних апотека истичу да због високих цијена, али и смањене понуде, не могу да набављају веће количине.

Из једне пољоприведне апотеке у Бањалуци истакли су да се већ полако припремају за прољећну сјетву, али како кажу, све наручне количине су им преполовљене управо због мањка сјетвеног материјала на тржишту.

Из пољопривредне апотеке "Пољо нет" из Приједора истичу да се не усуђују да набављају велике количине ни минералног ђубрива, али ни сјемена, управо због високих цијена.

Коментари 0
Повезане вијести
Палета дрва са 180 отишла на чак 240 КМ Палета дрва са 180 отишла на чак 240 КМ
Тона пелета за викенд поскупила 20 КМ Тона пелета за викенд поскупила 20 КМ
Цијене горива у ФБиХ падају, а у Српској не Цијене горива у ФБиХ падају, а у Српској не
Најчитаније
 • Сокочани ухашени због тешке крађе
  17h 30m
  2
 • Упозорење на невријеме - апел пољопривредницима
  12h 59m
  0
 • СИПА: Ухапшена једна особа због превара у служби
  16h 1m
  1
 • Дојаве о бомбама широм Сарајева
  17h 42m
  0
 • Тридесет година од како су Вукашиновиће убиле комшије
  13h 4m
  2