Невесињски сир из мијеха у свјетском атласу хране

07.06.2020. 14:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Интернет сајт Тејст Атлас (TasteAtlas), први свјетски атлас хране, нуди преко 10.000 аутентичних јела из читавог свијета, а међу њима је и невесињски сир из мијеха.

Тејст Атлас је сајт укусне и јединствене хране, подијељен по регионима и земљама. Овај пројекат доноси списак и локације аутентичне хране и пића, али и састојке који се користе за припремање специјалитета карактеристичних за одређено географско подручје. Поред тога, може се сазнати како се аутентично јело припрема и гдје се све то може пробати.

У кратком опису за невесињски сир из мијеха наведено је да се чува у овчијој кожи и да је направљен од сировог овчијег или крављег млијека. Овчије млијеко потиче од пасмине праменка, док кравље млијеко долази од раса буша и гатачко.

Величина мјешине диктира величину овог сира, који може тежити од 30 до 70 килограма. Сир из мијеха сазријева од два мјесеца до годину дана, а током процеса постаје бијеле или блиједо жуте боје. Сир има јаке ароме овчије коже и традиционално се послужује као прилог уз кувани кромпир, пршут и уштипке, наведено је на сајту.

Слика

 

Коментари 0
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    3h 46m
    0
  • Слани мафини
    13h 7m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    15h 2m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    12h 56m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    7h 25m
    0