Незадовољни борци излазе на протест 22. јуна у Бањалуци

08.06.2022. 09:34
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Удружење ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске (ВОО рата РС) најављује протест 22. јуна у Бањалуци, јер, како тврде, нису испоштовани закључци које је Народна скупштина Републике Српске (НС РС) усвојила на тематској сједници о правима и положају бораца, а која је одржана 9. марта ове године.

Поручују да је рок од 60 дана који су дали Влади РС да реализује закључке истекао и да се ништа није промијенило у вези с питањем положаја демобилисаних бораца.

- На посебној сједници Народна скупштина РС је обавезала Владу и Министарство да се крене у акцију рјешавања кључних проблема. Видимо да они нису ништа урадили. Дали смо им рок од 60 дана, а 9. маја истекао је тај рок. Нама не остаје ништа друго него излазак на улице, јер смо исцрпили све што смо могли исцрпити - каже Ристо Јевтић, предсједник Удружења ветерана Одбрамбено-отаџбинског рата РС.

Јефтић подсјећа да су захтјеви незадовољних бораца, између осталог, објава јавног регистра бораца и њихових накнада, повећање износа мјесечног додатка за учешће у рату, тј. у зони борбених дејстава, као и бесплатно лијечење бораца прве и друге категорије. Поред наведеног, кључни захтјев, како истиче Јевтић, биће сазивање нове тематске сједнице.

- Ми ћемо одржати протест током засједања НС РС и тражићемо да се у дневни ред НС што прије уврсти тачка о борцима - наглашава Јевтић.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације РС (БОРС), за "Независне новине" каже да је разговарао са представницима Удружења ветерана и да ће одлука о учешћу на протестима бити донесена на сједници руководства Борачке организације.

- Став о тако важном питању морају донијети органи Борачке организације. Они још нису засједали. Настојаћу да се у што скорије вријеме одржи сједница Предсједништва, па ће једна од тачака дневног реда вјероватно бити и то - истиче Остојић.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите до закључења овог броја "Независних новина" нису одговорили какав је њихов став у вези с питањем најављеног протеста. Није нам одговорено ни шта је до сада Влада Српске урадила у вези с питањем закључака Народне скупштине.

Одговоре на ова питања дјелимично је дао Денис Шулић, потпредсједник НС РС.

Он наводи да су Влада РС и ресорно министарство интензивно радили на припремању рјешења за побољшање положаја бораца и њихових породица. Подсјећа на једнократну помоћ коју је извршна власт обезбиједила путем ребаланса буџета за ову годину.

- Такође, разматрају се могућа повећања издвајања за борачке категорије по различитим основама, у зависности од могућности буџета Републике Српске. Али свјесни смо, колико год се новца издвоји из буџета, да је мало у односу на допринос који су борци дали за Републику Српску - истиче Шулић, који је кадар СНСД-а.

Он додаје да је управо због настојања да се ријеше проблеми ових категорија на дораду повучен Приједлог измјена и допуна Закона о правима бораца.

- Повучен је управо зато да би се сви закључци који су донесени на посебној сједници НС РС уврстили у ново законско рјешење  п-оручује Шулић.

Љубиша Крунић, замјеник предсједника Одбора за борачко-инвалидску заштиту НС РС и посланик ПДП-а, у разговору за "Независне новине" каже да образложења надлежних не пију воду, јер чињеница да након три мјесеца нема детаља како ће се помоћи борцима, довољно говори колико надлежни воде бригу о овим категоријама.

 - Тренутно је око 14.000 незапослених демобилисаних бораца, а 1.600 дјеце погинулих бораца налази се на бироу. То је велика срамота - каже Крунић.

Подсјетимо, Народна скупштина РС је на 28. посебној сједници усвојила Закључке клубова посланика СНСД-а, СП, Демоса, УС и НПС у вези са разматрањем стања у области борачко-инвалидске заштите, са освртом на измјене и допуне Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата РС - приједлог клубова посланика СДС-а, ПДП-а, ДНС-а, Посланичке групе СП и самосталних посланика.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Радник пао са зграде, тешко повријеђен Радник пао са зграде, тешко повријеђен
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 40m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 45m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 54m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 33m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 1m
    0