Незапосленост младих је главни разлог одласка из БиХ

19.12.2019. 20:08
0
ИЗВОР: Srpska.info

Незапосленост младих сигурно је један од горућих економских и социјалних проблема код нас, а вјероватно и главни разлог њиховог напуштања БиХ.

Подаци угледног лондонског Економиста рангирају БиХ на неславно друго мјесто земаља с највећом стопом незапослености младих. Иако, Агенција за рад и запошљавање Босне и Херцеговине тврди да ти подаци нису тачни, нико не може оспорити обимност и озбиљност проблема.

По релевантним међународним статистикама БиХ је на другој позицији за 2018. годину са стопом од чак 46,7% незапослених младих у доби од 15 до 24 године. Лошија од БиХ је само Јужноафричка Република.

Кровна БиХ институција рекла је пак да је тачна стопа незапослености младих у 2018. години износила 38,8%, док у 2019. години ова стопа још мања 33,8%.

Економски аналитичар Фарук Хоџић за Клиx каже да је један од разлога због чега све више и више младих напушта БиХ то што је младој особи тешко добити прилику за посао.

– С обзиром на пословно окружење у Босни и Херцеговини, многи млади сигурност виде у јавном сектору, те тамо покушавају засновати радни однос. Висока пореска оптерећења у ткз. “реалном сектору” довела су до тога да послодавци дају испод просјечне плате за раднике, што дјелује дестимулативно и за младе особе, које тешко могу онда засновати и планирати породице. Рјешење проналазе у одласку ван БиХ, гдје је могуће некада и прије наћи посао, или радом као “фрееланцер” за неку инострану фирму, што опет представља ризик за легални рад, због непостојања законски регулисаног рада од куће. У коначници, имамо унутрашње разлоге који тјерају младе ван БиХ, а који се воде као незапослени, али и вањске који привлаче младе да одлазе у иностранство не само да раде, већ и да живе – сматра Хоџић.

Рјешење је потпуном поједностављењу пореских закона, наставља даље он, који морају бити стимулативни за младе, да без било каквих административних баријера могу покренути пословање, осјећати се комотно и без притисака од страна пореских органа, што ће у коначници довести до већег запошљавања, повратка грађана, али и прогресивних младих особа других националности.

– Прогресивни дио струке ће увијек нудити рјешења како унаприједити пословни сектор у БиХ, јер без младих особа, који ће моћи радити и реализовати своје идеје овдје, а не вани, неће бити ни будућности у БиХ – закључио је Фарук Хаџић.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    18h 9m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    7h 22m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    6h 53m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    7h 16m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    22h 13m
    0