Ни скупо гориво не пуни аутобусе

11.10.2022. 10:32
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Број путника који су лани користили јавни превоз у Српској готово је преполовљен у односу на четири године раније, због чега је значајно смањен и број аутобуса на домаћим друмовима, а стање, према ријечима превозника, није боље ни сада упркос енормним цијенама горива.

Према подацима Републичког завода за статистику, лани је услуге јавног превоза користило 14,9 милиона путника, док је 2017. године тај број износио 29,3 милиона. Пад броја путника забиљежен је, како у унутрашњем тако и у међународном превозу. Из статистичких података видљиво је да тај пад у стопу прати и смањење броја аутобуса па је тако 2017. у Српској било 975 аутобуса, а на крају 2021. године 835. Занимљив је податак да су домаћи превозници лани своје возне паркове обновили са тек десет аутобуса.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза Републике Српске Дејан Мијић каже да ова грана привреде од периода пандемије вируса корона има велике проблеме за која се не назиру рјешења.

- Садашњи број путника ни изблиза није приближан бројевима које смо имали прије пандемије која је дефинитивно промијенила навике људи. Упркос огромним цијенама горива становници се и даље возе аутомобилима, а не градским превозом. Чак иде по једно у ауту, што је по кућне буџете потпуно неисплативо - казује Мијић.

Додаје да је тренд смањења броја путника почео још од 2018. године, а као разлог наводи миграције комплетних породица ка иностранству.

- Дио путника у међународном саобраћају изгубили смо и због увођења већег броја авио-линија - појашњава Мијић. Он је истакао да је неопходно што прије направити стручну студију свих путних праваца.

- Гдје год имамо тржишну утакмицу можемо очекивати значајну редукцију, јер је немогуће да превозници опстану са овим цијенама и бројем путника. Тамо гдје градови одређују линије и број полазака, као што је случај у Бањалуци, мораће се тражити рјешење. У граду на Врбасу садашњи број линија заснован је на истраживању рађеном прије 15 година, када је далеко више становника користило услуге превоза - наводи он.

Са дупло мањим бројем путника у односу на период прије пандемије суочава се и фирма “Центротранс” из Источног Сарајева.

- Старењем становништва опада број путника, јер један пензионер нема потребу да путује као студент, а ту је и исељавање становништва. Један од разлога је и тај што фирме новац за превоз исплаћују радницима, не превозницима па се они удруже и до посла путују аутом - каже директор ове фирме Момчило Сладоје. Додаје да је његова фирма једна у низу која је паркирала одређени број аутобуса и редуковала број полазака.

- Ти аутобуси стоје и сада су полуупотребљиви. С друге стране јако је тешко обновити возни парк, јер један аутобус стар око осам година кошта између 80.000 и 100.000 евра, док цијене нових са врхунском опремом достижу и до 350.000 евра - казује Сладоје.

Власник и директор компаније “Рале турс”, која пружа услуге градског и приградског превоза у Бањалуци Драгомир Рајилић каже да ни они немају ни изблиза број путника као прије пандемије.

- Сада их је око 40 одсто мање у односу на 2019. годину, због чега смо морали редуковати одређени број полазака - наглашава Рајилић.

Нелојална конкуренција

Дејан Мијић каже да се превозници из Српске суочавају и са нелојалном конкуренцијом у међународном превозу.

- Српска се налази на мапи већине међународних линија које возе колеге из ФБиХ по дампинг цијенама - каже Мијић.

Пише: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    11h 16m
    0
  • Крађа у Палама
    9h 34m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    23h 53m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    6h 1m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    8h 49m
    0