Никад више притужби на судије и тужиоце у БиХ

06.06.2022. 20:03
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Канцеларија дисциплинског тужиоца је претходне године примила 925 притужби на рад носилаца правосудних функција у БиХ, што је за чак 28,1 одсто више притужби него у 2020. Покренут је 31 дисциплински поступак, а у 25 случајева утврђено да је неки судија или тужилац – крив.

Све ово се може прочитати у Извјештају ВСТС БиХ за протеклу годину. И још много тога, као што је податак да се највећи дио притужби односи на дужину трајања поступка, а потом на немарно или непажљиво обављање службених дужности судија и тужилаца.

Покренута су четири дисциплинска поступка више него годину дана раније: 17 против судија, осам против тужилаца, пет против предсједника судова, као и против четири главна тужиоца, с тим да су против једног главног тужиоца током године покренута два дисциплинска поступка (Републичко јавно тужитељство РС). Поступци су вођени и против једног главног тужиоца кантоналног тужилаштва, једног главног тужиоца окружног јавног тужилаштва, те главног тужиоца Тужилаштва БиХ.

Ко се све жали на носице правосудних функција?

Највише притужби стигло је од незадовољних страна у судском поступку, затим од анонимних грађана, а потом слиједе адвокати. У току 2021. окончан је 31 дисциплински поступак, а резултат је сљедећи: одговорност је утврђена за 25 носилаца правосудне функције, и то једном предсједнику општинског суда, 15 судија, шест тужилаца, као и главном тужиоцу Републичког тужилаштва Републике Српске и главном тужиоцу Тужилаштва БиХ. И једни и други су кажњени углавном због немара или непажње у обављању службене дужности или због неоправданог кашњења у поступању.

Милан Тегелтија, бивши предсједник ВСТС БиХ, каже да је раст броја дисциплинских пријава против судија и тужилаца увијек показатељ лошег стања правосуђа и пораста незадовољства и повјерења у рад правосудних институција.

- Након периода од неких шест година, у којем је константно биљежен пад броја дисциплинских пријава, сада је правосуђе поново у фази повећања броја дисциплинских пријава, што је јасан показатељ пада повјерења у рад правосудних институција - каже Тегелтија за Српскаинфо.

Према његовим ријечима, то више није ствар опште перцепције о раду правосуђа коју грађани могу да имају, иако немају никаквих личних искустава с радом правосудних институција, него га стичу кроз медије.

- Овдје се ради о конкретном и објективном показатељу грађана који своје незадовољство и неповјерење темеље на личним искуствима у судовима и тужилаштвима. Дакле, то је објективан показатељ да је правосуђе у фази унутрашње ерозије - наводи Тегелтија.

Адвокат и потпредсједник Народне скупштине РС, Милан Петковић, сматра да је доласком новог руководства у ВСТС БиХ дошло и до одређених промјена у виду покретања неких нових поступака.

- Често се то дешава, на примјер, у политици, када код промјене власти дође до неких хапшења, ту буде и политичких неистомишљеника. Тако је могуће да је у ВСТС дошло до неких промјена у смислу да се покрену неки поступци који раније нису покретани или су стајали у ладицама. Ја се искрено надам да се ту не ради ни о каквој одмазди, јер то не би било добро ни за колегијалност, ни за функционисање правне државе. Надаћемо се сви да је то једна нормална процедура и да је само дошло до подизања свијести, али и одговорности људи који то раде - каже Петковић.

Додаје да је сигурно да има одређених неправилности у раду судија и тужилаца у БиХ.

- Само покретање дисциплинског поступка против било ког носиоца правосудне функције већ је довољна казна. Чак и да санкција буде најминималнија, сам поступак је довољно озбиљан и једна врста упозорења за онога на кога се односи - закључио је Петковић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    2h 36m
    4
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    21h 8m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    15h 46m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    16h 18m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    21h 51m
    0