Нико неће на србистику и рударство

06.07.2022. 22:07
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Први уписни рок на јавним универзитетима у Српској приводи се крају, а највећа битка за индекс, поред Медицинског факултета, који је традиционално популаран међу младима, водила се на бањалучком Факултету за безбједност, гдје су уписне квоте већ попуњене.

С друге стране, интересовање за поједине студијске програме је скоро никакво па се тако на смјер србистике у Бањалуци уписало свега седам кандидата, као и на Рударски факултет у Приједору.

Свршеним средњошколцима на факултетима у склопу Универзитета у Бањалуци на располагању је било 2.500 индекса, а након пријемног испита услове за упис стекло је 1.685 кандидата, од 2.100 пријављених.

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Бањалуци Страин Посављак каже да су резултати у првом року на нивоу прошле године те да слободних мјеста више нема на Факултету за безбједност.

- Велико интересовање владало је и за индекс Медицинског факултета, гдје је остало тек десетак мјеста по смјеровима. Одличне уписне резултате остварили су и Економски и Електротехнички факултет, а оно што је изненађујуће је пораст интересовања за смјеровима на Машинском факултету, гдје су већ попуњена мјеста на мехатроници и производном машинству - рекао је Посављак и додао да на бањалучким факултетима има укупно још 815 слободних мјеста те да ће бити задовољни ако у другом уписном року попуне пола од тога.

На Природно-математички факултет у Бањалуци уписано је 80 будућих бруцоша, а мјеста је остало за још 70.

- Интересовање за наш факултет овог љета је 20 одсто веће него лани. На студијском програму информатика квоте су попуњене, а близу смо да остваримо и план уписа на смјеру биологије, гдје имају још четири мјеста. На хемију се, због лошег интересовања, уписало свега пет кандидата, а највише слободног мјеста остало је на екологији - рекао је декан поменутог факултета Горан Трбић.

Са недостатком заинтересованих традиционално кубури Рударски факултет у Приједору, на који се у првом року уписало тек седам кандидата, иако је за извођење наставе неопходно 15 студената.

- Овогодишњи број уписан у првом року одговара тренду који имамо уназад пет година. Надам се да ћемо у другом року остварити фамозни број од 15 студената. Много је разлога за слабо интересовање - казао је декан Рударског факултета Владимир Малбашић.

Декан Филолошког факултета у Бањалуци Биљана Бабић каже да су у првом уписном року уписали 89 кандидата, што је задовољавајуће, с тим да поново биљеже пад уписаних на одсјеку за српски језик и књижевност.

- Нажалост интересовање за србистику ове године поново је лоше, баш попут 2016. године. Уписали смо свега седам кандидата, што је знатно мање него лани. Очекујем да тај број у другом уписном року буде колико-толико већи - рекла је Бабићева и додала да је највеће интересовање владало за Смјер енглескки језик и књижевности, гдје су остала још два мјеста.

На факултетима који дјелују у склопу Универзитета Источно Сарајево услове за упис у првом року стекло је 817 кандидата, што је за око десетак студената више него лани.

- Медицински факултет у Фочи због попуњености квота затражиће проширење листе, баш као и Академија ликовних умјетности, за коју је овог љета након много година владало велико интересовање - рекао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић и додао да је међу младима из источног дијела Српске веома пожељан и индекс Технолошког и Електротехничког факултета.

Коментари 0
Повезане вијести
Павле Шкрба остварио тријумф у Мостару Павле Шкрба остварио тријумф у Мостару
Обавјештење о прекиду водоснабдијевања Обавјештење о прекиду водоснабдијевања
Јединствено поетско-музичко вече у Источном Сарајеву Јединствено поетско-музичко вече у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
  7h 36m
  0
 • Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
  6h 53m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  12h 28m
  0
 • Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
  5h 38m
  0
 • Велики пожар на Илиџи: Гори зграда
  4h 57m
  0