Нина Нинковић, дјевојчица с крофнама, добитница признања "Сведочанство о доброти"

15.10.2023. 20:48
0
ИЗВОР: mojnovisad.com

Знамо врло добро колико родитељи пате када им је дијете болесно, али мало знамо колико дјеца пате када им је родитељ болестан.

Нина је, са својих дванаест година, на распусту, одлучила да и сама нешто учини да помогне у прикупљању новца како би тата могао да оде на преглед у страну земљу. Мама је процијенила да би могла да продаје нешто, а бака се досјетила крофница. 

Удружени хуманитарни подухват баке, маме и Нине, убрзо се појавио на улици са малом тезгом и крофнама. Мама је поставила вијест на друштвене мреже и крофне и дивна пожртвована Нина постали су хуманитарни догађај, који код људи побуђује доброту и наду. Друштвене мреже могу бити и корисне и врло брзо се вијест и љубав према Нини и њеној акцији проширила глобално: утицајни и познати са друштвених мрежа, проширили су вијест, а та позитивна прича створила је ланац солидарности и доброте.

Ланац се, и у физичком смислу, могао видјети у центру Новог Сада гдје се сатима чекало да се буде хуман и да се да подршка дивној Нини. И у другим градовима су се правиле крофне, уштипци, дијелила доброта и племенитост у цијелој Србији, али и у региону, и у свијету, све до Мелбурна. Милионска гледаност прилога на друштвеним мрежама, претворило је хуманитарну акцију у глобалну демонстрацију доброте. Најважнији утицај био је управо на дјецу, која су се активирала и у овој акцији и у неким својим сопственим акцијама, за своје болесне родитеље или другаре. Штандови са лимунадама су се множили по цијелој земљи. 

За недјељу дана, прикупљено је довољно средстава за одлазак код љекара. И то тако што је прво постављен штанд испред локалне продавнице, гдје је за мање од два сата продаван читав контигнет, а потом и у центру Новог Сада, гдје је све такође трајало не дуже од 2 сата. Могло би се рећи да је хуманост стигла "преко ноћи".  Дивна породица и пожртвована 12-годишњакиња освојили су свијет, побудили племенитост и доброту и охрабрили све који имају проблеме, за чије рјешавање је потребна масовна солидарност. 

Због тога је Српски филантропски форум одлучио да поред  Нине, на одавање поризнања "Сведочанство о доброти" позове и маму Наташу и баку Винку, чији је рецепт за крофне коришћен.  

– Ја мог тату волим највише и срцем сам изашла да продајем крофнице и због тога сам срећна. Највећа срећа је помагање онима који су у невољи – рекла је Нина на додјели признања. 

Коментари 0
Повезане вијести
Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Покренуо бесплатну шлеп службу за лица са инвалидитетом Покренуо бесплатну шлеп службу за лица са инвалидитетом
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 37m
    7
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 33m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 18m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 17m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 29m
    0