Nina Ninković, djevojčica s krofnama, dobitnica priznanja "Svedočanstvo o dobroti"

15.10.2023. 20:48
0
IZVOR: mojnovisad.com

Znamo vrlo dobro koliko roditelji pate kada im je dijete bolesno, ali malo znamo koliko djeca pate kada im je roditelj bolestan.

Nina je, sa svojih dvanaest godina, na raspustu, odlučila da i sama nešto učini da pomogne u prikupljanju novca kako bi tata mogao da ode na pregled u stranu zemlju. Mama je procijenila da bi mogla da prodaje nešto, a baka se dosjetila krofnica. 

Udruženi humanitarni poduhvat bake, mame i Nine, ubrzo se pojavio na ulici sa malom tezgom i krofnama. Mama je postavila vijest na društvene mreže i krofne i divna požrtvovana Nina postali su humanitarni događaj, koji kod ljudi pobuđuje dobrotu i nadu. Društvene mreže mogu biti i korisne i vrlo brzo se vijest i ljubav prema Nini i njenoj akciji proširila globalno: uticajni i poznati sa društvenih mreža, proširili su vijest, a ta pozitivna priča stvorila je lanac solidarnosti i dobrote.

Lanac se, i u fizičkom smislu, mogao vidjeti u centru Novog Sada gdje se satima čekalo da se bude human i da se da podrška divnoj Nini. I u drugim gradovima su se pravile krofne, uštipci, dijelila dobrota i plemenitost u cijeloj Srbiji, ali i u regionu, i u svijetu, sve do Melburna. Milionska gledanost priloga na društvenim mrežama, pretvorilo je humanitarnu akciju u globalnu demonstraciju dobrote. Najvažniji uticaj bio je upravo na djecu, koja su se aktivirala i u ovoj akciji i u nekim svojim sopstvenim akcijama, za svoje bolesne roditelje ili drugare. Štandovi sa limunadama su se množili po cijeloj zemlji. 

Za nedjelju dana, prikupljeno je dovoljno sredstava za odlazak kod ljekara. I to tako što je prvo postavljen štand ispred lokalne prodavnice, gdje je za manje od dva sata prodavan čitav kontignet, a potom i u centru Novog Sada, gdje je sve takođe trajalo ne duže od 2 sata. Moglo bi se reći da je humanost stigla "preko noći".  Divna porodica i požrtvovana 12-godišnjakinja osvojili su svijet, pobudili plemenitost i dobrotu i ohrabrili sve koji imaju probleme, za čije rješavanje je potrebna masovna solidarnost. 

Zbog toga je Srpski filantropski forum odlučio da pored  Nine, na odavanje poriznanja "Svedočanstvo o dobroti" pozove i mamu Natašu i baku Vinku, čiji je recept za krofne korišćen.  

– Ja mog tatu volim najviše i srcem sam izašla da prodajem krofnice i zbog toga sam srećna. Najveća sreća je pomaganje onima koji su u nevolji – rekla je Nina na dodjeli priznanja. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Pokrenuo besplatnu šlep službu za lica sa invaliditetom Pokrenuo besplatnu šlep službu za lica sa invaliditetom
Prodajom umjetničkih djela pomažu nezbrinutu djecu Prodajom umjetničkih djela pomažu nezbrinutu djecu
Doktor Aleksandar se bori za život, ali ne odustaje od spasavanja drugih Doktor Aleksandar se bori za život, ali ne odustaje od spasavanja drugih
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    20h 37m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    11h 32m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    20h 43m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    12h 58m
    0
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    20h 51m
    0