Низ земаља пушта држављане да се боре за Украјину

03.03.2022. 15:43
0
ИЗВОР: rs.sputniknews.com

Велика Британија, Данска, Летонија, Пољска и Хрватска дозволиле су својим држављанима да учествују у борбеним дејствима у Украјини, саопштио је представник руског Министарства одбране Игор Конашенков.

Како је додао, прошле недјеље преко Пољске у Украјину је стигло око 200 плаћеника из Хрватске.

Како је рекао, хрватски плаћеници су се спојили са једним од националистичких батаљона на југоистоку земље.

- У складу са позивом Зеленског, очекује се да у Украјину стигне око 16.000 страних плаћеника поред оних који су већ тамо како би се компензовали разорни војни неуспјеси украјинских снага. За њих се и званично уводи безвизни режим - рекао је Конашенков.

Министарство одбране је данас позвало на разговор хрватског војног аташеа којем је скренута пажња на незаконито дјеловање држављанина Хрватске Дениса Шелера који је учествовао у борбама у Донбасу 2015. године и који формира одреде хрватских плаћеника за одлазак у Украјину.

Конашенков је додао да француска Легија части такође планира да пошаље своје припаднике, Украјинце, како би помогли кијевском режиму.

Како истичу у руском Министарству одбране, пошто су руске снаге уништиле главнину украјинских националиста западне земље су интензивирале слање плаћеника у регион.

Страни плаћеници који стигну у Украјину изводе диверзије и нападе на колоне руске технике, као и авијацију под чијом се пратњом колоне крећу.

Сви напади се изводе уз примјену оружја коју је Запад доставио у Украјину - противтенковских система "Џавелин" (САД), NLAW (Велика Британија) и преносних ракетних система "стингер", за чију је употребу неопходна озбиљна обука.

Америчке обавјештајне службе покренуле су обимну агитациону кампању с циљем ангажовања плаћеника за одлазак у Украјину - прије свега се врбују припадници америчких приватних војних компанија "Акедеми", "Кјубик", "Дин корпорејшен", наводи Министарство одбране.

Коментари 0
Повезане вијести
На православној цркви у Петрињи осванули усташки графит На православној цркви у Петрињи осванули усташки графит
Ни послије 31 годину нема одговорних за убиства седам српских цивила у Мирловић пољу Ни послије 31 годину нема одговорних за убиства седам српских цивила у Мирловић пољу
Злочин над српским цивилима у Гошићу код Книна 29 година без казне Злочин над српским цивилима у Гошићу код Книна 29 година без казне
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 11m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 53m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 21m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 42m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 51m
    0